Schokkend of onschuldig

Hoe ver kun je gaan in een videoclip? Smack my Bitch up van The Prodigy werd door veel zenders niet uitgezonden om de licht gewelddadige, soft-pornografische beelden. Twee nieuwe clips, van The Cardigans en UNKLE, zijn eveneens omstreden.

MTV in Engeland weigert de clip van de single My Favourite Game van de Zweedse groep The Cardigans uit te zenden. In het filmpje, geregisseerd door Jonas Kerlund (die ook Smack my Bitch up regisseerde), is te zien hoe Cardigans-zangeres Nina Persson zo roekeloos zigzaggend over een snelweg rijdt dat tegenliggers, auto's en een motor, moeten uitwijken en zich te pletter rijden in de verlaten woestijnvelden naast de weg. Op een gegeven moment klimt ze op de leuning van de voorbank, terwijl ze het gaspedaal met een steen ingedrukt houdt. Als ze door een stadje rijdt, raakt ze een paar overstekende voetgangers.

Aan het eind rijdt ze, met haar armen gespreid, voluit in op een busje met de andere leden van The Cardigans: ze vliegt door de lucht en komt hard terecht op het asfalt. Ze klautert overeind en wordt dan op haar hoofd geraakt door de steen die het gaspedaal omlaag hield.

De scenes waarin mensen de hard rijdende auto moeten ontwijken gingen MTV te ver; bovendien zouden de beelden mensen kunnen aanzetten tot roekeloos rijgedrag.

“Het geweld in de clip is heel onschuldig', verdedigde de groep zich in een Engels muziekblad. “Het is heel grappig.' Daarin heeft ze gelijk: een kind kan zien dat de ongelukken niet realistisch zijn, en er moet iets mis zijn met de kijker die Nina's rijgedrag gaat imiteren. In Nederland is het filmpje bij The Music Factory op het moment een van de meestvertoonde clips.

De clip van Rabbit in your Headlights van UNKLE is een ander geval. Het is een mooi, triest liedje, gezongen door Radiohead-zanger Thom Yorke. In de clip zien we een man midden op de weg in een autotunnel lopen - een raaskallende man in een parka-jas, voor zich uit murmelend, soms schreeuwend.

Achter hem komt het verkeer. Een auto raakt hem, hij valt. Hij staat weer op, en wordt even later opnieuw geraakt, harder, door een tegemoetkomende auto. Een paar jongens gaan langzamer rijden en spreken hem aan: “Hey mate, where are you going?' Hij negeert ze en loopt door, en wordt opnieuw door een auto geraakt. Dat gebeurt nog een paar keer. Aan het eind, als de muziek dramatischer wordt, trekt hij zijn kleren uit en loopt hij door, tot hij met de armen gespreid blijft staan. Dan volgt een verrassend, indrukwekkend einde.

De clip van UNKLE is, veel meer dan die van The Cardigans, schokkend, niet alleen door de harde beelden van een man die meermalen wordt aangereden, maar ook door zijn toestand: hij is zo ver heen, dat de pijn hem niets meer doet. En door de harde, kille houding van de automobilisten, die zo neerkijken op de man, een zwerver, een gek, dat ze het niet erg vinden hem te raken.

TMF heeft nog niet besloten of ze de clip gaat uitzenden; als het wel gebeurt, zal hij alleen na elf uur 's avond worden vertoond, omdat er `veel rottigheid' in zit, volgens de woordvoerder. De clip is alvast te downloaden op de website van UNKLE (www.unkle.com).

    • Sietse Meijer