Record aantal vrouwen in kabinet Italie

Een plaat springt eruit tussen de traditionele foto's bij de beediging van het nieuwe Italiaanse kabinet: de kersverse premier Massimo D'Alema glimlachend tussen zijn zes vrouwen.

“Ik ben niet zo goed in zulk soort dingen, maar ik denk dat het een record is', zei D'Alema, leider van de Linkse Democraten, gespeeld bescheiden.

Nog nooit heeft een Italiaans kabinet zoveel vrouwelijke ministers gekend. Voor het eerst gaat nu een sleutelpost, Binnenlandse Zaken, naar een vrouw. Het is de 62-jarige Rosa Russo Jervolino, die al drie keer eerder minister is geweest.

“Dit is een signaal dat het land nodig had', zei D'Alema na zijn beediging.

De Italiaanse politiek is lang een mannenzaak geweest. Na de oorlog heeft het 32 jaar en 36 regeringen geduurd voordat er een vrouwelijke minister kwam. In het parlement zitten relatief weinig vrouwen: bij centrum-links is 16,3 procent van de afgevaardigden vrouw, bij rechts 7,1 procent.

Het voorgaande centrum-linkse kabinet van Romano Prodi telde drie vrouwelijke ministers. Nu zitten er behalve op Binnenlandse zaken vrouwen op Cultuur Regionale Zaken, Gezondheid, Gelijke Kansen, en Sociale Solidariteit.

Het felle rood en paars tussen de blauwe en grijze pakken gaf gisteren kleur aan een plechtige dag. Ook de nieuwe minister van Arbeid de populaire Napolitaanse burgemeester Antonio Bassolino, zorgde voor een speciale noot. Hij had in zijn zak iets meegenomen tegen het boze oog: een rood pepertje dat is gemaakt van koraal. Je weet maar nooit.

In totaal zijn er 25 ministers benoemd, naast de premier, de vice-premier en de staatssecretaris van de premier. Het zijn er vijf meer dan in het voorgaande kabinet. Deze uitbreiding van de regeringsploeg staat haaks op de wens om het staatsbestuur te stroomlijnen. Maar D'Alema moest dan ook acht partijen tevreden stellen en heeft ook nog eens twee onafhankelijken in zijn kabinet opgenomen.

Voor Prodi was het de dag van het definitieve afscheid. Toegeklapt door de secretaresses die uit de ramen hingen op de binnenplaats van palazzo Chigi, het Italiaanse Catshuis, salueerde Prodi met een verbeten trek om de mond de erewacht.

Daarna stapte hij in de auto, zo gespannen en geemotioneerd dat hij zijn vrouw vergat. Die kwam de trap af rennen, maar het was al te laat. Het echtpaar is later herenigd en vertrekt komend weekeinde voor een lange reis naar Egypte en de Verenigde Staten.

    • Marc Leijendekker