Rebellen Guinee (B) rukken op

Rebellen in Guinee-Bissau hebben gisteren de op een na grootste stad van het land, Bafata, veroverd. De inname van Bafata, zo'n 150 kilometer ten oosten van de hoofdstad Bissau, is door hulpverleners en Portugese diplomaten bevestigd.

Zondag werd een drie maanden oude wapenstilstand tussen regering en rebellen geschonden en braken opnieuw gevechten uit in het kleine West-Afrikaanse land. Opstandelingen en regeringstroepen raakten eveneens vlakbij het presidentieel paleis in de hoofdstad Bissau slaags. Het leger zette met behulp van buurlanden Senegal en Guinee de tegenaanval in.

Nadat de val van Bafata bekend werd, werd door president Joao Bernardo Vieira een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd. Vieira verklaarde zo snel mogelijk te willen onderhandelen met de opstandelingen om een vreedzame oplossing te zoeken. De rebellen hebben nog niet gereageerd.

Begin juni rebelleerden legereenheden in de voormalige Portugese kolonie tegen president Vieira. De rebellie, onder leiding van generaal Ansume Mane, brak uit toen Ansuma Mane als opperbevelhebber door Vieira werd vervangen op verdenking van wapensmokkel. De militaire confrontaties speelden zich tot nu toe voornamelijk in en rond de hoofdstad af. De rebellen controleren de belangrijkste legerbasis, benoorden Bissau, en het internationale vliegveld, terwijl de loyalisten en hun buitenlandse bondgenoten het stadscentrum en de haven beheersen. (Reuters, AP, AFP)