PSV dupe van fout lijnrechter; Seizoen mislukt na nederlaag tegen Kaiserslautern

Aandoenlijk en oprecht waren de klaagzangen bij PSV over het vreemdste doelpunt in de nog jonge geschiedenis van de Champions League, waardoor Kaiserslautern een negatieve spelopvatting met een 2-1 overwinning zag beloond. Desondanks kon het vreemdelingenlegioen uit Eindhoven het alleen zichzelf verwijten dat na het dubieuze vonnis van een Franse lijnrechter het Europese faillissement over de ploeg werd uitgesproken.

Furieus reageerden de spelers van PSV en hun coach Bobby Robson op de uitkomst van het curieuze onderhoud tussen de Franse scheidsrechter Sars en zijn grensrechter Renaudin. In de 81ste minuut had PSV-doelman Ronald Waterreus zijn doel verlaten om Marian Hristov van scoren af te houden. Hij dreef de Bulgaarse middenvelder van Kaiserslautern naar de zijkant en rende snel weer terug naar zijn goal toen Hristov de bal op het hoofd van invaller Jurgen Rische deponeerde. Toen volgde het cruciale moment in het duel uit groep F van de Champions League. Kreeg Waterreus pas een hand achter de bal toen die de doellijn al had overschreden?

Nee, gebaarde grensrechter Renaudin met zijn vlag. Nee, gebaarde arbiter Sars in navolging van zijn assistent. Doorspelen! De intrigerende vraag wierp zich op wat het Franse duo zou hebben gedaan als Dmitri Khokhlov de bal gewoon in het spel zou hebben gehouden. Nu bood de Russische middenvelder van PSV alle betrokkenen de gelegenheid tot discussie door de bal beleefd over de zijlijn te spelen. Onder druk van de Duitse protesten meldde Sars zich toch bij de grensrechter en tot verbijstering van alle PSV'ers had Renaudin plotseling toch een goal gezien na de kopbal van Rische.

De woedende Robson sprak zelfs van “a travesty of justice' en een arbiter die voor “Father Christmas' had gespeeld. “Iedereen weet dat de grensrechter naar de middenlijn moet rennen als hij een doelpunt heeft geconstateerd', zei Robson. “Twee minuten lang riep deze man `no goal, no goal' tot hij onder druk van de Duitse spelers van mening veranderde. De grensrechter heeft zich niet als een moedig man gepresenteerd en ik vind het triest dat we door een controversieel doelpunt hebben verloren.

Helaas bestaat rechtvaardigheid niet in het voetbal. Ik heb Maradona met de hand zien scoren op het WK in Mexico maar dit slaat alles.'

Morele steun voor de vermeende verkrachting van de waarheid kreeg PSV van Johan Cruijff in zijn rol als NOS-commentator. “Die grensrechter was de enige in het stadion die het niet kon hebben gezien, een achterlijke beslissing', vond Cruijff. Waterreus zou hem hebben willen zoenen, want wat hem betreft was de confrontatie tussen PSV en Kaiserslautern gewoon in 1-1 geeindigd. “De bal zat er niet in, hij is geen seconde over de lijn geweest', sprak de 28-jarige Limburger verbeten. “De grensrechter stond zeker veertig meter bij mij vandaan, hij heeft het nooit kunnen zien. Het was geen goal alleen de scheidsrechter heeft hem geteld.'

In de laatste minuut incasseerde Waterreus ook nog een gele kaart na een handsbal buiten het strafschopgebied, waardoor hij over twee weken in de return tegen Kaiserslautern plaats moet maken voor Patrick Lodewijks. “Ik zei nog tegen die scheidsrechter dat ik handschoenen droeg omdat ik keeper was en dus wel eens een bal in mijn handen nam. Ik weet niet of die man geld krijgt voor deze prestatie. Maar het was een frustrerende avond. En op cynische toon: “Pak ik ook een keer een wereldbal, wordt het niet gezien! Die arbiter zal wel hebben gedacht dat Waterreus zo'n bal toch nooit kan tegenhouden. Ik zou graag van de daken willen schreeuwen dat het geen doelpunt was. Maar ik weet dat het zinloos is.'

Zo moest Waterreus zich verweren als de schlemiel van de avond, terwijl de verwoede discussies overbodig zouden zijn geweest als Dennis Rommedahl in de eerste helft gewoon zijn werk had gedaan. Na 22 minuten demarreerde de Deense aanvaller langs verdediger Samir en kwam hij tot zijn eigen verbazing alleen nog doelman Reinke tegen.

Ook die horde ontweek Rommedahl en een simpel tikje volstond om de bal in het doel van Kaiserslautern te plaatsen. Tijdens zijn laatste passeerbeweging was de vervanger van Gilles de Bilde al licht uit balans geraakt en Rommedahl kon de bal slechts een duwtje geven, waardoor de toegesnelde Ramzy nog bijtijds kon ingrijpen.

Ondanks die flater onderstreepte Rommedahl vooral in de eerste helft dat PSV met hem op de rechterflank beter in balans was dan met Ruud van Nistelrooy op die positie, zoals afgelopen zondag tegen NEC. Met een perfecte voorzet bediende Rommedahl in de 43ste minuut Van Nistelrooy, die tegen Kaiserslautern in de punt van de aanval speelde op maat. Ook die kans had meer moeten opleveren dan een kopbal op de paal. Het waren schaarse lichtpunten in een wedstrijd die in feite een vlammend protest was tegen de aanstaande uitbreiding van de Champions League. Nog meer ploegen van het kaliber PSV en Kaiserslautern maken van de Europese competitie een parade van grijze muizen.

In dat opzicht bevestigde de onverdiende nederlaag van PSV slechts de teneur van dit seizoen. Maar niet alleen door een doelpunt dat geen doelpunt was, kunnen de beleidsbepalers bij PSV dit “opbouwjaar' reeds na twee maanden als mislukt beschouwen. Na twee maanden speelt de ploeg van tussenpaus Robson in groep F nog slechts om de centen mee en dient het alle aandacht te richten op de Nederlandse competitie om tenminste nog een troostprijs te behalen. Zo hadden voorzitter Van Raaij en manager Arnesen het niet bedoeld. Steeds nadrukkelijker betalen zij de tol voor een beleid dat PSV van zijn identiteit heeft beroofd en van de Herdgang een doorgangshuis heeft gemaakt voor buitenlandse spelers van modale snit.

    • Robèrt Misset