Parkeermeters Amsterdam leeggehaald

Parkeermeters in Amsterdam worden op grote schaal leeggehaald door criminelen. Van de 2400 meters in de hoofdstad blijken er 120 `voorgeboord', waardoor de inhoud eenvoudig kan worden gestolen.

De Dienst Stadstoezicht, verantwoordelijk voor de parkeermeters, werd in februari van dit jaar voor het eerst geconfronteerd met enkele voorgeboorde en leeggehaalde meters. Sindsdien is het aantal snel opgelopen. Ook het schadebedrag stijgt nog steeds, omdat de diefstal onverminderd doorgaat. Woordvoerder K. Vinke van Stadstoezicht wil nog geen exact bedrag noemen, maar ze geeft wel aan dat het zeker om “tienduizenden guldens gaat'. Stadstoezicht haalde vorig jaar in totaal 70 miljoen gulden uit de parkeermeters.

Op dit moment is vijf procent van alle meters voorgeboord, maar dat kan nog oplopen. Stadstoezicht is bezig extra beveiliging aan te brengen, maar duurt dat nog zeker een maand.

Elektronisch betalen, met chipper of pinpas, kan nog niet bij de Amsterdamse parkeermeters. “Dat zou misschien een oplossing zijn, maar als overheidsinstantie zijn wij verplicht ook muntgeld te accepteren', aldus Vinke.