Nieuwe ronde overleg Korea

De beide Korea's, de Verenigde Staten en China zijn gisteren in Geneve begonnen met een nieuwe gespreksronde over vrede op het Koreaanse schiereiland. Het zogeheten `vierpartijenoverleg' werd een half jaar geleden afgebroken zonder dat merkbare vooruitgang was geboekt.

Ook ditmaal zien waarnemers weinig signalen dat een doorbraak in de onderhandelingen ophanden is. De Zuid-Koreaanse delegatie zei na afloop van de eerste dag alleen dat de gesprekken “zakelijk en constructief' verliepen. De Amerikaanse onderhandelaar, Charles Kartman, zei te geloven “dat we vooruitgang maken'. Noord-Koreaanse diplomaten wilden geen commentaar geven. Net als in het verleden heeft Noord-Korea aan de vooravond van de gesprekken in Geneve de eis gesteld dat alle Amerikaanse troepen uit Korea vertrekken. (AP)