MUZIEK; Pieter Wispelwey

De cellist Pieter Wispelwey speelt 27 okt 20u15 in de Nieuwe Kerk in Den Haag de zes suites voor cello solo van J.S. Bach.

Erational

Het festival Erational voor geluidskunst en experimentele elektronische muziek vindt plaats van 23 t/m 25 okt in De Melkfabriek in Den Bosch. Er zijn concerten, installaties, video's een live soundscape van dj DMDN en allerlei presentaties. Inl.: 073-6121617. Website: http:/www.melkfabriek.demon.nl

Amsterdamse Bachsolisten

De Amsterdamse Bachsolisten, het koor The Academy of the Begijnhof en de bas Michael Schopper geven een Bach-concert: het Dubbelconcert voor hobo en viool BWV 1060; Sinfonia uit Cantate BWV 42 en de cantates BWV 56 `Ich will den Kreuzstab gerne tragen' en BWV 82 `Ich habe genug'. 24 okt 20u15 Geertekerk Utrecht; 25 okt 20u15 Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam.

Mitsuko Uchida

De pianiste Mitsuko Uchida speelt 25 okt 20u15 in de serie Meersterpisanisten in het Amsterdamse Concertgebouw muziek van Haydn, Schubert en Chopin.

Arcadi Volodos

De pianist Arcadi Volodos geeft recitals met muziek van Skrjabin, Rachmaninof, Schumann, Liszt en Liszt/Horowitz. 26 okt 20u15 Musis Sacrum Arnhem; 27 okt 20u De Oosterpoort Groningen; 28 okt 20u15 Dr. Anton Philipszaal Den Haag.

Mikhail Pletnev

De Russische pianist Mikhail Pletnev speelt 28 okt 20u15 in De Vereeniging in Nijmegen muziek van Chopin, Grieg en Schumann.

Zuid-Nederlands jazz festival

De 10e editie van dit Eindhovense festival omvat drie onderdelen: een duo van baritonsaxofonist Ad Peijnenburg met percussionist Alan Purvis, het uit Chicago afkomstige trio DKV + de Duitse pianist Georg Grawe en een ontmoeting van het Willem Breuker Kollektief met de Bik Bent van Michiel Braam. 25 okt De Effenaar Eindhoven.

Fantastic Rhythm

Het Dutch Jazz Orchestra o.l.v. Jerry van Rooijen plus de zangeresssen Marjorie Barnes en Adriana Romijn wijden zich aan `composities uit vergeten muziektheaterwerken van Billy Strayhorn', het alter ego van Duke Ellington. Met beeld- en geluids-samples van Strayhorn zelf. 25 en 26 okt Kloostertuin Woerden, 27 okt Stadsschouwburg Sittard 28 okt Concertgebouw Haarlem, 29 okt Odeon Zwolle, 30 okt Orpheus Apeldoorn, 31 okt BIMhuis Amsterdam, 1 nov Dr. A. Philipszaal Den Haag 3 nov Oosterpoort Groningen, 5 nov Schouwburg Arnhem, 6 nov Vredenburg Utrecht.

Black Crowes

De blues is een levende muziekvorm en geen stoffig relikwie uit de jaren vijftig, vindt de broodmagere hippiezanger Chris Robinson van rock- en soulgroep The Black Crowes uit Atlanta, Georgia. Na een ingrijpende bezettingswijziging (gitarist Marc Ford werd ontslagen en Robinson-broertje Rich neemt nu alle gitaarpartijen voor zijn rekening) klinken The Black Crowes strakker en kaler dan ooit al zullen de fans nog tot volgend jaar moeten wachten op de nieuwe cd `By Your Side`. Liefhebbers van roots-rock staan voor een dilemma, want precies gelijk met The Black Crowes in parkeergarage The Max speelt nachtburgemeester van New Orleans Dr. John (`The Nighttripper', noemde hij zich 28 jaar geleden op het Kralingen-festival) in Paradiso. Black Crowes: 27 okt Melkweg Max, Amsterdam.