MUSEA; aCastiglione

Hij geldt al een halve eeuw als een van de belangrijkste smaakmakers van het Italiaanse design. Zijn ontwerpen staan in de belangrijkste musea ter wereld. Ter ere van de tachtigste verjaardag van de Milanese ontwerper Achille Castiglioni is in Breda een grote overzichtstentoonstelling ingericht, die eerder in New York en Tokio te zien was. Ontwerp: Achille Castiglioni t/m 22 nov in De Beyerd, Boschstraat 22, Breda. Di t/m vr 10-17u, za, zo 13-17u.

Design

Kachels, koelkasten en stofzuigers werden aanvankelijk ontworpen door ingenieurs en technici die slechts een opdracht hadden: een apparaat maken dat goed functioneerde. Zo was de allereerste stofzuiger nog een eenvoudige rechthoekig apparaat, maar vanaf de jaren dertig bepaalden steeds vaker ontwerpers, met een artistieke opleiding hoe een apparaat er uitzag. In de Kunsthal in Rotterdam is nu een expositie van elektrische huishoudelijke apparaten `Het elektrische huis'. Een deel van de voorwerpen dat daar te bezichtigen zal zijn lag kortgeleden nog op de rommelmarkt, want dat is vaak de enige plek waar oude apparaten te vinden zijn. Het elektrische huis (design) t/m 6 dec in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

Rembrandt

Een van de weinige anekdotes die over Rembrandt bestaan, verhaalt van zijn verblijf op het landgoed van zijn vriend en beschermheer Jan Six. Hij wedt dat hij er sneller een ets maakt dan een bediende naar de stad kan rennen om mosterd te halen voor de maaltijd. Het verhaal is verbonden met Rembrandts ets die bekend staat als Het bruggetje van Six. Of dit verhaal nu waar is of niet, het suggereert dat Rembrandt bekendstond als een snel en trefzeker werker, die onderweg zijn teken- en etsmateriaal meenam. Over de tekeningen die hij daar maakte is een wonderschone tentoonstelling te zien in het Amsterdamse Gemeentearchief. In het Rembrandthuis is een expositie gewijd aan het verschijnsel tekenen in de open lucht. Aan de hand van tekeningen van Rembrandt en tijdgenoten wordt aandacht besteed aan hun uitstapjes en hun werkwijze. Rembrandt aan de Amstel, wandelingen in en om Amsterdam tot 29 nov in het Gemeentearchief, Amsteldijk 67, Amsterdam.

Ma-zo 11-17u. (vanaf dec te zien in het Institut Neerlandais te Parijs). Buiten tekenen in Rembrandts tijd tot 29 nov in het Rembrandthuis Jodenbreestraat 4, Amsterdam. Ma-za 10-17, zo 13-17u.

Topwerken

Vierentwintig bekende internationale kunstenaars, onder wie Anselm Kiefer, Richard Long, Cy Twombly, Brice Marden, Panamarenko en Giuseppe Penone exposeren in Slot Loevestein en het Gorcums Museum samen met de Nederlanders deelnemers Jan Dibbets, Ger van Elk, Daan van Golden en Carel Visser. Op de exposities zijn sleutelwerken te zien, kunstwerken die de kunstgeschiedenis bepalen of op zijn minst annoteren. Ze zijn allemaal vroeg in de loopbaan van de kunstenaars ontstaan, want de meeste kunstenaars maken hun beste werk tussen hun dertigste en vijfendertigste jaar volgens een van de samenstellers, Gosse Oosterhof. Wat van waarde is... tot 16 nov in Slot Loevestein en het Gorcums Museum, Grote Markt 17. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

Doodsportretten

Eeuwenlang hebben doodsportretten in de huiskamer gehangen; de vroege doodsportretten waren schilderijen van bescheiden omvang, kennelijk bedoeld voor huiselijk gebruik. Pas toen de dood in de achttiende eeuw steeds vaker aan menselijk falen werd geweten, verdwenen ze naar zolders, of werden weggegooid. Teylers Museum heeft een tentoonstelling met doodsportretten ingericht: Naar het lijk, t/m 29 nov in Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di t/m za 10-17u, zo 12-17u.

En verder

Van beeld tot beeld t/m 1 nov in het Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden. Di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u; Steun! Stem! Staak! politieke aanplakbiljetten tot 1 maart in het Vakbondsmuseum, Henri Polaklaan 9, Amsterdam.

Di t/m vr 11-17u, zo 13-17u; Schetsboekjes, figuurstudies, pentekeningen en portretten in waterverf van Paul Tetar van Elven t/m 25 okt in Museum Paul Tetar van Elven, Koornmarkt 67, Delft. Di t/m zo 13-17u; Indie omlijst. Vier eeuwen schilderkunst in Nederlands-Indie t/m 3 jan in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade, Amsterdam. Dag 10-17u. Za/zo en feestdagen 12-17u; De stad door de jaren, de geschiedenis van Amsterdam 1880-1998 t/m 1 nov in het Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92 vr 10-17u, za/zo 11-17u; Ben ik in beeld? Portretpenningen uit de Renaissance. Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden. T/m 23 mei 1999, di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u. Alphons Freijmuth overzichtstentoonstelling t/m 1 nov in het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Sandbergplein 1-3, Amstelveen. Di t/m zo 11-17u; De oudheid verbeeld - Archeologische boekillustraties 1500-1900 t/m 30 nov in de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5. Den Haag.