Microsoft legt schuld bij Netscape

Microsoft heeft gisteren geprobeerd in de rechtszaak over vermeend misbruik van haar dominante positie op de markt voor informatietechnologie de geloofwaardigheid van concurrent Netscape aan te tasten. De onderneming van Bill Gates kwam met een geheime e-mail van Netscape op de proppen waaruit bleek dat laatstgenoemd bedrijf Microsoft had uitgenodigd om samen te werken op het gebied van software voor het internet.

De Amerikaanse Justitie beschuldigt Microsoft er van te hebben voorgesteld om een aandeel in Netscape te nemen als onderdeel van een plan om de markt voor internet-software te verdelen. Microsoft suggereert nu dat daT voorstel slechts een reactie was op Netscapes eigen invitatie.

De advocaten van Microsoft citeerden gisteren een in 1994 door een van de oprichters van Netscape verzonden e-mail. “U zou een aandelenbelang in Netscape kunnen nemen', stond daarin.

Tijdens de derde dag van het antitrustproces werd de belangrijkste getuige die door de regering was opgeroepen door Microsoft aan een kruisverhoor onderworpen. Microsofts advocaten vroegen Netscapes mede-oprichter James Barksdale over de e-mail die eind 1994 was verzonden door diens partner en mede-bestuurslid James Clark.

In de boodschap betreurde Clark het dat de twee bedrijven het niet eens konden worden over een akkoord waarbij Microsoft Netscapes bladerprogramma (browser) voor het internet zou gebruiken. Microsoft had op dat moment niet zo'n programma en Netscape was nummer een op dat gebied. “Wij willen dat deze onderneming succesvol is, maar niet ten koste van Microsoft', schreef Clark. “Wij willen graag met u samenwerken. (...) Afhankelijk van de mate daarvan zou u een aandelenbelang in Netscape kunnen nemen'. En Clark eindigde zijn e-mail met de woorden dat hij “vertrouwelijk' een aantal van zijn gedachten met Microsoft wilde delen. “Niemand in mijn organisatie weet van deze boodschap'. Enkele dagen later werd Barksdale topman. (AP)