Hommage aan de Loire

Wijnexpert Lucette Faber en taxateur Frank Jacobs nemen een kijkje in de kelder van lezers. Het laatste deel in deze serie: een kelder vol Loire-wijn.

Een Nederlander die Loire-wijn verzamelt - dat hoor je niet vaak. Want hoewel de Loire heel wat appellations telt en met de Rhone de meest veelzijdige wijnrivier van Frankrijk is, zijn er in Nederland maar twee typen wijn van de Loire goed bekend: de Muscadet uit het westen en de Sancerre uit het oosten. Het hele middengebied van de rivier, met behalve droge witte wijn ook erg mooie rode en zoete witte wijnen, is bij de gemiddelde consument nagenoeg onbekend. Merkwaardig genoeg werd er tussen de 17de en 19de eeuw juist enorm veel wijn uit met name Anjou geimporteerd - in Angers woonde zelfs een kleine Nederlandse gemeenschap van wijnhandelaren - omdat deze wijn lekker zoet en goedkoop was.

Een lezer uit Leiderdorp gaf de aanzet tot zijn Loire-collectie toen hij in de jaren '60 in de omgeving van St. Nicolas de Bourgueil met vakantie was. Hij kwam in contact met de familie Jamet, eigenaar van een domein in dat plaatsje. De daar geproefde wijn beviel zo goed, dat er wat flessen mee naar Nederland gingen. Een paar jaar later werd het wijntransport systematischer opgezet: in plastic containers met een inhoud van 22 liter zogeheten cubitenaires, kwam de wijn per auto naar Nederland en werd thuis in Leiderdorp gebotteld. Flessen en kurken werden in Frankrijk gekocht en de etiketten werden meegegeven door de wijnboer. Zo werd een aanzienlijke collectie opgebouwd. Enkele jaren geleden vierde de familie de 25-jarige relatie met de familie Jamet.

In de loop der jaren kwamen er andere wijnhuizen bij, bevriende relaties van Jamet: Caslot Charruau, Laisement, Amirault, allemaal goede namen op het gebied van witte en rode Saumur, Bourgeuil en Vouvray. Omdat er dagelijks een fles wijn wordt gedronken, moet er jaarlijks minimaal voor 365 dagen Loire-wijn worden ingeslagen.

En dat gebeurt ook: in het voor- en najaar wordt de reis naar St. Nicolas de Bourgeuil ondernomen met achterin zeven lege cubitenaires. Na een weekje proeven en kopen keert de familie met een zwaar beladen auto terug.

Door de eigen import en botteling zijn de wijnen niet duur: zo'n f8 per fles voor de droge wijnen. Doordat het etiket van het domein erop wordt geplakt, krijgt de fles bijna zijn normale waarde (rond de f17). Aangezien hij echter niet van een capsule wordt voorzien, wordt de wijn op een veiling net niet helemaal als `echt' beschouwd. In feite wordt met de eigen botteling de hand gelicht met de wet, die immers, volgens de tekst van het etiket dat ook op deze flessen zit, eist dat de wijn op het domein is gebotteld. Er zijn enkele secure wijnboeren die aparte etiketten hebben voor en vrac-kopers met daarop `mise en bouteille par l'acheteur', maar dat zijn uitzonderingen. Opvallend is dat de wijnen in de loop der jaren zeer zelden mankementen hebben vertoond door het vervoer en de botteling. Ook het percentage flessen met `kurk' ligt lager dan gemiddeld. Reinheid bij het bottelen en de kwaliteit van de wijn zijn bepalend voor dit succes.

De bijzondere collectie wijnen werd opgebouwd op basis van persoonlijke relaties, niet wegens een speciale passie voor de druivenrassen chenin blanc of cabernet franc. Dat maakt deze kelder eerder tot een vriendschaps-monument dan een ode aan de veelzijdige kwaliteiten van de Loire-wijnen, maar ze smaken er niet minder om. We proefden wat oudere wijnen, onder andere een witte Saumur uit 1988 (Charruau), een Cabernet de Saumur rose uit 1985 en een Bourgeuil van Caslot-Vallee uit 1979 wijnen die men zelden te proeven krijgt.

Ze waren stuk voor stuk nog bijzonder de moeite waard om te drinken, zelfs de rose uit 1985. Een piepjonge Vouvray demi-sec van Laisement toonde het potentieel van 1997 in dit gebied.

We zouden bijna vergeten dat er ook nog Bordeaux-wijnen in deze kelder liggen, met name uit oudere jaargangen (tussen 1967-1976). Deze moeten hoognodig gedronken worden, maar begin er maar eens aan, met duizend wachtende flessen Loire voor je!

WIJNSPREEKUUR

Heeft u vragen over uw wijnvoorraad, wilt u weten of uw favoriete vakantiewijn in Nederland te koop is, welke wijn u moet schenken bij uw kerstmenu of heeft u een andere vraag met betrekking tot wijn, sherry of port? Lucette Faber houdt op 10 december weer een wijnspreekuur in deze bijlage, waarin ze vragen van lezers beantwoordt. Alle lezers krijgen antwoord. U kunt uw vraag schriftelijk of per e-mail, graag kort en bondig geformuleerd, sturen naar: Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. E-mail: agenda@rs.nrc.nl o.v.v. wijnspreekuur. Vragen dienen uiterlijk 19 november in het bezit te zijn van de redactie.

    • Lucette M. Faber