Helsinki verrast met zege op Benfica

Met vier punten uit drie duels deelt FC Porto de tweede plaats met Ajax in groep A van de Champions League. De Portugezen wonnen gisteren voor eigen publiek met 3-0 van Croatia Zagreb. Koploper is Olympiakos Piraeus met zeven punten. In groep F is de rol van PSV nog niet uitgespeeld na de verrassende 2-0 overwinning van HJK Helsinki op Benfica. De Finnen hebben nu vier punten, een meer dan PSV en Benfica. Kaiserslautern gaat met zeven punten aan de leiding.

Porto dankte de zege op Croatia grotendeels aan de inzet van middenvelders Doriva en Zahovic, die beiden ook al indruk maakten in het duel tegen Ajax. Doriva nam het openingsdoelpunt voor zijn rekening, Zahovic verdubbelde de score. Na rust bracht Zahovic zijn seizoentotaal op vier. Daarmee bezegelde hij het lot van de Kroaten, die geen kans meer maken op een plaats in de kwartfinales.

HJK Helsinki gold vooraf als een ploeg die geen rol van betekenis zou spelen in groep F. Maar tegen Benfica lieten de Finnen andermaal zien waartoe een overdosis inzet kan leiden. Onder aanvoering van kopsterke spits Kotilla, maker van het tweede doelpunt, werden de Portugezen in het defensief gedrukt. Aanvoerder Lehkosa opende in de 19de minuut de score vanaf de strafschopstip.

In groep D deed Bayern Munchen goede zaken door Barcelona met 1-0 te verslaan. De score in het olympisch stadion had veel hoger kunnen uitvallen, maar de Duitsers faalden in de afronding en vonden telkens doelman Hesp op hun weg. Oud-international Effenberg, het enfant terrible van de Bundesliga, maakte op slag van rust het enige doelpunt van de wedstrijd.

Barcelona kwam na rust beter in het spel, maar ondanks een aantal goede kansen wist de ploeg van trainer Van Gaal de eerste nederlaag van dit seizoen niet af te wenden. “Gezien de eerste helft was de zege van Bayern terecht', erkende de voormalige Ajax-coach, die zich in de aanloop naar het duel laatdunkend had uitgelaten over het Duitse voetbal.

Barcelona en Bayern delen de tweede plaats in groep D. Beide hebben drie punten achterstand op Manchester United dat gisteren Brondby IF onder de voet liep, 2-6. Voor de Engelse landskampioen scoorden Giggs (2), Yorke, Keane, Cole en Solskjaer.

De grootste overwinning kwam gisteren evenwel op naam van Real Madrid. De Spaanse titelverdediger deelt de koppositie met Spartak Moskou en Inter Milaan. In hun onderlinge duel trokken de Italianen aan het langste eind, 2-1. Ronaldo, hersteld van een blessure die hem zondag aan de kant hield, tekende gisteren voor het winnende doelpunt.

In groep B verspeelde koploper Galatasaray de koppositie. Niet aan Juventus of Athletic Bilbao die in Spanje op 0-0 bleven steken, maar aan Rosenborg BK. De Noorse kampioen versloeg Galatasaray met 3-0 door een hattrick van aanvaller Rushfeldt.