Fraude met hypotheken neemt toe

Fraude met hypotheken neemt toe. Door te hoge loonopgaven, valse taxaties en andere onjuiste informatie krijgen kopers van huizen te grote leningen. Kunnen zij niet meer aan de financiele verplichtingen voldoen, dan moeten banken de woningen ver beneden het verstrekte hypotheekbedrag verkopen.

De hypotheekfraude krijgt volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) steeds meer een georganiseerd karakter. Criminelen werken samen met malafide taxateurs en schakelen ook stromannen in om zoveel mogelijk hypothecaire leningen te krijgen. Het komt voor dat mensen met een inkomen van veertig mille erin slagen voor ongeveer twee miljoen gulden te lenen.

Om hypotheekfraude te voorkomen, wil de NVB hypotheken laten registreren door het Bureuau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Die instantie legt vast welke consumptieve kredieten mensen hebben. “Het is vreemd dat we wel weten of iemand een schuld van 3000 gulden bij een postorderbedrijf heeft, maar niet of hij een hypotheek van tonnen heeft afgesloten. Het gaat ons om het maatschappelijk belang dat de hele keten van de hypotheekverlening schoon is', zegt een woordvoerder van de NVB.(ANP)