FILMS

Elizabeth In een overdonderend vormgegeven kostuumfilm schildert de Indiase regisseur Shekhar Kapur de intriges voorafgaand aan de troonsbestijging van koningin Elizabeth I (Cate Blanchett) en de eerste jaren van haar nog wankele regime. In 14 theaters.

Out of Sight

In Steven Soderberghs vakkundige Elmore Leonard-verfilming Out of Sight speelt George Clooney een schurk die eigenlijk een held is. In een goudgele belichting legt de meesterbankovervaller het in de achterbak van zijn vluchtauto aan met een onderkoelde FBI-agente. In meer dan 25 theaters.

2 Minuten Stilte aub

Documentaire van in Peru geboren Heddy Honigmann over het nationale Nederlandse ritueel van de dodenherdenking op 4 mei - collectief zwijgen als schuldbewust en fatsoenlijk alternatief voor echt verdriet - volgt selectie van intrigerende representanten van naoorlogse generaties op verschillende locaties tijdens twee minuten stilte: een rijk mozaiek van emoties. Amsterdam: Kriterion / Studio K. Den Haag: Babylon.

En verder

The Big Lebowski Amsterdam: The Movies. Eindhoven: Filmtheater Plaza Futura; The Butcher Boy Alkmaar: Provadja. Amsterdam: The Movies. Apeldoorn: Filmtheater Gigant. Arnhem: Filmhuis Arnhem. East Palace, West Palace (Dong Gong, XiGong) Amsterdam: Filmtheater Rialto. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Nijmegen: Filmtheater Cinemarienburg. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt. Gummo Amsterdam: Kriterion / Studio K. Utrecht: Springhaver. The Hanging Garden Amsterdam: Desmet. Tilburg: Filmtheater Louis; The Ice Storm; Den Haag: Babylon. Amsterdam: The Movies. Nijmegen: Filmtheater Cinemarienburg. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: Springhaver Theater. Kleine Teun Amersfoort: Filmtheater De Lieve Vrouw. Leiden: Kijkhuis Leiden. Hoofddorp: Theater Het Oude Raadhuis; De Poolse Bruid in meer dan 11 theater; Saving Private Ryan in meer dan 86 theaters; Titanic in meer dan 16 theaters.