Extra geld EZ voor jonge ICT-bedrijven

Minister Jorritsma (Economische Zaken) trekt 20 miljoen gulden extra uit voor het zogeheten `Twinning-concept', waarmee Nederland een koploper moet worden in informatie- en communicatietechnologie. (ICT). Dankzij dit geld komt er een derde Twinning Center om beginnende bedrijven in deze sector te steunen en te laten doorgroeien.

Jorritsma maakte vanmiddag bij de opening van het eerste Twinning Center, in Amsterdam, bekend dat de overheid haar bijdrage verhoogt van 70 tot 90 miljoen gulden. Samen met de bijdragen van private financiers komt het startkapitaal uit op 105 miljoen, een bedrag dat met Europese bijdragen kan uitgroeien tot bijna 200 miljoen gulden.

“Nederland kan op de Europese renbaan goed meekomen. Maar gelijk opgaan met de Europese concurrentie is niet voldoende om de race te winnen. En dat is uiteindelijk wel onze ambitie', zei Jorritsma. Sterke punten van Nederland zijn volgens haar het grootschalig gebruik van Internet en de forse investeringen in informatietechnologie.

Probleem is de moeite die het jonge ICT-ondernemers kost kapitaal en deskundig advies te vinden. Daarom willen overheid en bedrijfsleven jonge ICT-bedrijven verenigen in de Twinning-centers, die worden gevestigd in Amsterdam, Eindhoven en een nog onbekende locatie.

De centra bieden zo'n 45 startende bedrijven speciale faciliteiten, zoals moderne communicatiemogelijkheden. De starters kunnen ook een beroep doen op een netwerk van bestuurders uit de top van het internationale ICT-bedrijfsleven.

De hoop is ook dat financiers een grotere kennis krijgen van de sector en daardoor beter en sneller kapitaal kunnen verschaffen aan ICT-ondernemingen.