EUROPESE UNIE

De economische groei in de Europese Unie daalt van 2,9 procent dit jaar tot 2,5 procent volgend jaar, aldus het IMF. De groei in de elf landen die aan de euro meedoen (Duitsland, Frankrijk, Italie, Spanje, Nederland, Belgie, Oostenrijk, Finland, Portugal, Ierland en Luxemburg) zal volgend jaar 2,8 procent bedragen, tegen 3 procent dit jaar. Voorwaar geen slechte cijfers, ondanks de groeidaling.

De euro, die in januari de rol van de nationale munten overneemt, maakt Europa minder gevoelig voor hectiek op de financiele markten dan voorheen. De Europese landen drijven vooral handel met elkaar, en valutakoersrisico's zijn een belangrijke barriere voor internationale handel. Maar de export naar de belangrijkste handelsgebieden buiten de eurozone (de VS, Azie en Groot-Brittannie) staat onder druk. Veel Europese bedrijven melden al last te hebben van de crisis in Azie, en in de VS en Groot-Brittannie zal de groei volgend jaar fors lager zijn. Bovendien daalt de koers van de dollar ten opzichte van de euro, wat Europese producten duurder maakt in de VS. Daarentegen worden grondstoffen die in dollars worden afgerekend, zoals olie, juist goedkoper. Dit dempt de inflatie en vergroot ook de mogelijkheid met een renteverlaging de vraag te stimuleren.

Doordat export geen belangrijke motor zal zijn in de individuele landen van de eurozone, neemt het belang van de binnenlandse vraag in het hele eurogebied toe. En die vraag groeit, volgens het IMF. Bovendien daalt de - nog altijd hoge - werkloosheid in de eurozone volgend jaar van 11,8 procent naar 11,3 procent. Ook lijkt een voorzichtig herstel op te treden van de Duitse economie, de belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse producten.

Het belangrijkste gevaar voor Europa lijkt vooralsnog de onzekerheid op de financiele markten. Als de koersen nog verder dalen, verdwijnen de winsten die kleine beleggers met hun aandelen hebben gemaakt. Dit verkleint de bestedingsruimte en dus de binnenlandse vraag. Ook het vertrouwen in de economie zal er niet groter door worden.