Enorm verlies voor Nomura door crisis

De belangrijkste effectenbanken in Japan zijn diep in de rode cijfers geraakt door de malaise op de internationale financiele markten. De grootste in de branche, Nomura Securities, spant de kroon met een enorm verlies van 207,3 miljard yen (3,3 miljard gulden) over de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar bij een fors verminderde omzet.

Nomura en andere effectenhuizen kwamen vanmorgen met de halfjaarcijfers. In de eerste zes maanden van het voorgaande boekjaar behaalde Nomura nog een nettowinst van 49,7 miljard yen. De dramatische verslechtering is vooral toe te schrijven aan verliezen op Russische staatsobligaties en in de vastgoedsector. Daarnaast waren er stroppen op de markten in Aziatische landen als Zuid-Korea en Indonesie.

Het grootste deel van de verliezen kwam voor rekening van het dochterbedrijf van Nomura in de Verenigde Staten. Die onderneming krijgt een extra kapitaalinjectie van 1,2 miljard dollar om het hoofd boven water te kunnen houden. Eind september pompte Nomura er al 380 miljoen dollar in.

Ook Daiwa Securities en Nikko Securities rapporteerden vanmorgen flinke verliezen over de eerste helft van het lopende boekjaar. Daiwa zag een nettowinst van 15,5 miljard yen omslaan in een verlies van 66,8 miljard yen. Nikko raakte 57,7 miljard yen in het rood, nadat in de eerste zes maanden van het voorgaande jaar een winst was geboekt van 1,5 miljard yen. (KRF)