DNA-test

Rik Smits heeft in zijn artikel over privacy en DNA (NRC Handelsblad, 14 oktober) wel erg veel misdadige fantasie. Rik Smits als boef mag niet met een DNA-test worden opgespoord, omdat hij zich anders in zijn privacy voelt aangetast.

Zonder inzage in de DNA-test blijkt dat hij niet kan rekenen en van statistieken geen verstand heeft. Ter bescherming van de privacy van de crimineel haalt hij allerlei percentages door elkaar van al of niet opgeloste misdrijven met of zonder geweld. Verkrachtingen worden door Smits in die discussie populair genoemd. Met statistieken kan hij van alles bewijzen. Benjamin Disraeli zei het al: `Je hebt leugens, grote leugens en statistieken'.

Bovendien blijkt dat Smits met de praktijk van opsporing of met slachtoffers niets te maken heeft. Uit die praktijk blijkt dat er te weinig geweldsmisdrijven worden opgelost en dat een DNA-test een goed opsporingsmiddel is.

Maar het duurt lang voordat nieuwe methodes zoals DNA, een oorafdruk, een telefoontap of video in de wet zijn vastgelegd of door de rechter goedgekeurd: borrelpraat over privacy en statistieken zijn mede debet aan uitstel. Na de uitvinding van de telefoon heeft het tot Van Traa geduurd tot de telefoontap werd toegelaten. Een wetsontwerp Bijzondere Opsporingsmethoden is er nog steeds niet door.

Met het wattenstaafje langs de lippen of het knippen van een haar van de verdachte wordt minder inbreuk op de privacy van de verdachte gemaakt, dan de inbreuk op de persoon van het slachtoffer van geweld.

Smits zegt dat een DNA-test en een bijl op hetzelfde neerkomen. Hij suggereert met het noemen van de bijl (in de nek, de pink?) dat het er niet zo veel toe doet of de doodstraf wordt ingevoerd of dat de DNA-test tot opsporingsmethode wordt toegelaten.

Het ontgaat Smits dat de onterecht beschuldigde van ernstige delicten zich met behulp van de DNA-test vrij zou kunnen pleiten. Politie of justitieambtenaren, die met derden over de inhoud van DNA-tests babbelen, begaan daarmee andere delicten. Mede daarom wordt De Wet Persoonsregistraties vervangen door de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

    • Mr. E. van Voolen