De Vries doet aantijgingen af als laster; Makelaar dreigt met claim

De Belgische voetbalmakelaars vormen “een verrotte branche' die voetballers “wurgcontracten' opdringen om er zelf beter van te worden. Maar uitgerekend makelaar L. de Vries is een van de zeer weinigen in Belgie die op een fatsoenlijke en geheel legale wijze hun vak uitoefenen.

Dit heeft De Vries gisteren verklaard op een inderhaast belegde persconferentie in Antwerpen. De Vries was halsoverkop uit San Francisco teruggekeerd nadat NRC Handelsblad afgelopen dinsdag publiceerde dat een onderzoeksrechter uit Antwerpen huiszoeking had laten verrichten om te onderzoeken of De Vries zich schuldig heeft gemaakt aan mensenhandel bij de verkoop van Afrikaanse voetballers.

De Vries noemde de verdenkingen “onuitsprekelijk verschrikkelijk'. Het gaat volgens hem om “hele leugens en laster' die volgens hem gelekt zijn door het Antwerpse parket om hem zwart te maken.

De Vries kwam vorige week in opspraak toen bekend werd dat ook de FIOD bij zijn kantoor huiszoeking had laten uitvoeren in het fiscale onderzoek naar Feyenoord. De makelaar is naar eigen zeggen vooral verhoord over de transfer van de speler Vidmar van Standard Luik naar Feyenoord in 1995. Ook zijn hem door de FIOD veel vragen gesteld over zijn banden met zijn `vriend' en voorzitter van Feyenoord J. van den Herik.

De Belgische makelaar gaf toe dat op nadrukkelijk verzoek van Vidmar Feyenoord “een grote hap' van een niet nader bekend gemaakt transferbedrag naar zijn advocaat R. Van Jole heeft overgemaakt als vergoeding voor Vidmar. Volgens De Vries is dat geen tekengeld - hetgeen het belast zou maken - omdat het geld is overgemaakt voordat er een dienstverband was gesloten.

De overeenkomst was volgens hem wel opmerkelijk. Bij zes andere transfers die hij voor Feyenoord heeft geregeld, zoals van de Afrikaanse spelers Kalou, Allotey en Gyan, zou een dergelijke vergoeding niet zijn afgesproken. “Ik heb nog nooit in twintig jaar makelaardij een cent commissie gekregen van een speler', zei De Vries.

De makelaar - met een jaaromzet van naar eigen zeggen twee miljoen gulden - zei het “immoreel' te vinden om geld van een speler te vragen. Hij wordt alleen betaald door de clubs die hij aan een nieuwe speler helpt. De voetbalmarkt is volgens hem wel “ondoorgrondelijk'. Veel malafide collega's van hem krijgen volgens De Vries wel rechtstreeks van spelers betaald. “Ze vragen instapgelden aan een speler, eisen tien procent van het loon dat een speler gaat verdienen of willen commissies ook als ze niets doen'.

Door de negatieve publiciteit zegt De Vries veel schade te hebben geleden. De vergaande samenwerking die zijn kantoor organiseert tussen Ajax en Germinal Ekeren zou nu mogelijk niet meer doorgaan omdat Ajax aan de reputatie van De Vries zou zijn gaan twijfelen. De Vries kondigde aan zijn advocaat opdracht te hebben gegeven om dergelijke schade op NRC Handelsblad te verhalen.

Johan Boskamp (50) heeft gisteren van het sportcomite van de Belgische voetbalbond een zware straf gekregen voor wangedrag. Voor de Nederlandse trainer, die onlangs ontslag nam bij AA Gent, is de neutrale coachzone langs de lijn acht maanden lang verboden terrein. Als Boskamp een nieuwe werkgever vindt, moet hij tot 30 juni 1999 op de bank blijven zitten. Boskamp misdroeg zich tijdens de wedstrijd van AA Gent tegen Charleroi. De scheidsrechter verwees hem naar de tribune. Boskamp duwde daarna een official en gooide met water.

Rene Higuita de voormalige doelman van het nationale voetbalelftal van Colombia, is gisteren door de politie van Medellin opgepakt wegens wapenbezit. Higuita had een geladen revolver bij zich.