Dag

Pijnlijk: twee foute beslissingen op een dag. De eerste was mijn beslissing om Haags duet, het nieuwe boek van Frits Bolkestein (en Margriet Brandsma), te kopen. De tweede was mijn beslissing om het ook nog te gaan lezen.

Waarom was ik zo onverstandig? Vermoedelijk omdat ik na al die jaren nog steeds worstel met de vraag of Bolkestein niet een overschat politicus is. Veel vorm, maar hoeveel inhoud? Het is alsof hij daar zelf ook twijfels over heeft. Een van de weinige onthullende zinnen in het boek is die waarin hij over zijn politieke biografie waaraan twee journalisten werken, zegt: “Ik vind het nog steeds een oninteressant onderwerp.' Koketterie of zelfinzicht?

Als een politicus belooft dat hij een dagboek zal bijhouden, mag je rekenen op openhartigheid en reflectie zowel over het persoonlijke als het politieke leven in de betreffende periode.

Niets daarvan. Bolkestein stuurt ons in het riet met mededelingen, die je aan de rand van een subtropisch zwembad op de achterkant van een ansichtkaart zet. “Mijn tennisspel heeft duidelijk geleden onder het ietwat zware tafelen van gisteren.' De persoonlijkste mededeling leek me nog deze: “Mien heeft mijn appartement schoongemaakt.'

Een mythe kunnen we na dit saaie boek vergeten: Bolkestein als tegenstander van de media. Dat blijkt helemaal niet waar. Bolkestein is dol op de media.

Enkele citaten. “Ik vond Droge heel geschikt.' “'s Avonds bij Barend en Witteman. Als gast had ik Tineke de Nooij uitgenodigd, tot ieders verbazing. maar het werd leuk. Tineke was spontaner dan ooit. En Sonja Barend was allercharmanst.' “Ik mag Jack Spijkerman.' “Opname met Ivo Niehe en Andries Knevel (...) iedereen vond het een leuke uitzending.' “Talkshow met Jan Lenferink (...) Ik vond hem toen erg aardig. Nu nog steeds.' “'s Avonds met ons zessen eten op uitnodiging van Karel van de Graaf. Fraai restaurant in Amersfoort met uitstekende keuken.

Karel was onderhoudend en charmant.'

Dieuwertje Blok is de enige bekende mediamens die er in dit boek slecht afkomt, maar dat komt vooral doordat ze zich in een interview met Bolkestein `erg anti-VVD' opstelde. Bolkestein lijkt de media aardig te vinden zolang ze hem aardig vinden, zoals ook KRO's Fons de Poel heeft ondervonden. Een menselijk trekje overigens, en je gaat er niet eens slechter van serveren.