Commisie EU wil Grieks veto omzeilen

De Europese Commissie wil dat het Griekenland onmogelijk gemaakt wordt om nog langer financiele steun van de Europese Unie voor Turkije te blokkeren. De Commissie heeft de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU voorgesteld om in de jaren 1999 tot 2001 voor 330 miljoen gulden steun aan Turkije te verlenen. Hierover kunnen de EU-lidstaten volgens de Commissie met een gekwalificeerde meerderheid beslissen.

Sinds 1996 houdt Griekenland hulp ter waarde van 825 miljoen gulden tegen die Turkije in het kader van de douane-unie door de EU was toegezegd. Voor de verstrekking van deze hulp is de instemming van alle vijftien lidstaten van de EU vereist. Griekenland wil dat Turkije pas hulp krijgt als de belangrijkste geschillen zijn opgelost die het met dit buurland heeft. Het staat met dit standpunt alleen tegenover de andere veertien lidstaten van de EU.

Turkije laat al jaren ongenoegen blijken over het uitblijven van deze hulp. In december vorig jaar reageerde Turkije bovendien zeer geergerd toen de regeringsleiders van de EU besloten dit land niet de status van kandidaat-lidstaat te geven.

Turkije heeft sindsdien tot twee keer toe de uitnodiging afgeslagen om deel te nemen aan de Europese Conferentie, een bijeenkomst samen met de kandidaat-lidstaten van de EU. Die conferentie is speciaal bedacht als troostprijs voor Turkije.

Griekenland heeft woedend gereageerd op het voorstel van de Commissie. De Griekse regering heeft aangekondigd op alle niveaus in de EU tegen het omzeilen van de Griekse blokkade te protesteren.