Brussel wil opheldering over steun; `Friese grond te goedkoop'

Het ministerie van Economische Zaken heeft een taxateur ingeschakeld die moet nagaan of SCI Systems, dat in Heerenveen computers gaat assembleren voor Hewlett-Packard, een te lage grondprijs heeft gekregen.

De taxatie gebeurt op last van Europees commissaris Van Miert (mededingingsbeleid). Het taxatierapport wordt dezer dagen verwacht en zal naar Brussel worden gestuurd.

In april dit jaar dienden tegenstanders van het Internationaal Bedrijvenpark Friesland (IBF), waar SCI gaat bouwen, een klacht in bij Van Miert. De tegenstanders, verenigd in de stichting Mobilisatie Heerenveen en het actiecomite `Megapark NEE' vinden dat de lage grondprijs in feite een verkapte en ongeoorloofde overheidssubsidie is. Volgens hen betaalt SCI slechts drie gulden per vierkante meter, terwijl de grond negen maal zoveel waard zou zijn. Dat zou neerkomen op een grondsubsidie van 5,76 miljoen gulden. SCI heeft 24 hectare grond gekocht, waarmee een investering is gemoeid van 50 a 70 miljoen gulden. Binnen drie jaar moet het bedrijf werk bieden aan tussen de 1.000 en 1.200 mensen.

Adjunct-directeur J. van Tuinen van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), die het binnenhalen van de Amerikaanse multinational vorig jaar een “megaklapper' noemde, ontkent dat SCI Systems drie gulden per vierkante meter betaalt. “Het is een scherpe prijs, maar zeker geen drie gulden.' Hoeveel SCI betaalt wil hij niet zeggen. De prijsbepaling is volgens Van Tuinen tot stand gekomen overeenkomstig de Europese richtlijnen. “Om te voorkomen dat sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie hebben we een taxatierapport laten maken.' Volgens Economische Zaken heeft Van Miert dit rapport gezien, maar wilde hij toch nadere opheldering. “Blijkbaar had hij er twijfels over.'

Burgemeester P.M. M. de Jonge van Heerenveen zegt niets te verbergen te hebben. “De aanbieding is volgens de regels gedaan. We wachten de uitkomst van het onderzoek met een gerust hart af.'

Directeur A. Kok van het IBF zegt langzamerhand genoeg te hebben van de “halve waarheden' die tegenstanders over de komst van SCI uiten. “Het IBF wordt in een kwaad daglicht gesteld. Men vergeet dat we hier wel spreken over een bedrijf dat 1.000 tot 1.200 banen genereert. Maar nee hoor, we kraken het meteen weer af.'

Op het IBF kan in totaal 250 hectare grond worden uitgegeven. De eerste fase beslaat 80 hectare. Gegokt wordt op het aantrekken van grootschalige, internationale bedrijven in de genots- en voedingsmiddelenindustrie, chemie, metaal en elektronica. Op den duur moeten die tussen de 3.500 en 7.500 arbeidsplaatsen opleveren.