Brigitte Kaandorp op vrolijke tournee

Als een voorstelling als cd-opname wordt geannonceerd, is men geneigd te denken dat er die avond een cd wordt opgenomen. Brigitte Kaandorp doet dat echter anders: zij gaat een half seizoen op tournee met een voorstelling die CD Opname heet. Ergens onderweg zal ongetwijfeld ook die cd worden opgenomen, met de beste liedjes die ze in de afgelopen vijftien jaar heeft gemaakt, maar belangrijker is dat ze dat uitgangspunt heeft gebruikt om wederom een vrolijk theaterprogramma te maken.

Op een toneel vol attributen die aan een opnamestudio doen denken, en onder een metershoge hengelmicrofoon verschijnt Kaandorp met een koptelefoon met mondstuk waardoor ze verbinding heeft met `de man in de wagen' - net echt. Zo heeft ze nu niet alleen het publiek om tegenaan te kwebbelen, maar ook die onzichtbare opnametechnicus als bron van grappen. En ze zingt de liedjes die tot dusver vrijwel alleen te vinden waren op de cd's van haar theatershows.

Kaandorp kan schallen, en dat doet ze, vooral in de malle smartlappen uit haar begintijd ('oh in mijn dromen / had jij mij al zo vaak genomen') en in de zotte meezinger die Dit is een meezinger heet en eindigt met de regel: `En als iedereen meezingt / zingt er niemand niet mee.' Maar ze zingt ook de gave sfeerliedjes uit haar laatste programma's en het vileine Ik ben een vakvrouw uit haar musical-persiflage: `Bijvoorbeeld nu zing ik heel snel / maar toch verstaanbaar, hoort u wel?'

Het gehaaide achtmans-orkest achter haar speelt de veelzijdige arrangementen van muzikaal leider Dick Kuijs, die kunnen dampen en spetteren alsof ze Hazes of Borsato begeleiden, maar ook in staat zijn tot fijnzinnige patroontjes en spitse ritmiek. Alles ademt het speelplezier dat Brigitte Kaandorp hier zelf ook uitstraalt. En als deze tournee voorbij is, komt er vast en zeker een mooie cd van.

    • Henk van Gelder