Boonstra laconiek onder winstval

Philips kan dit jaar nog eenzelfde winst als in '97 presenteren. Topman Boonstra, die bij zijn aantreden toegezegde dat het bedrijfsresultaat jaarlijks met 10 procent zou stijgen, vindt het geen reden om op te stappen.

Cynische opmerkingen maken is Cor Boonstra nog altijd niet verleerd. Alle problemen bij Philips ten spijt. “Helaas bestaat er geen award voor het binnen twaalf maanden opbreken van een samenwerkingsverband', zo becommentarieerde hij vanochtend de vroege dood van de joint venture Philips Consumer Communications. “Maar niemand kan zeggen dat we niet slagvaardig zijn geweest.' De samenwerking met Lucent, die tot een wereldwijde topdrie prositie in de productie van zaktelefoons had moeten leiden, heeft wegens de aanhoudende verliezen de eerste verjaardag nooit mogen vieren.

Toch gaat het goed met het concern, was de boodschap van Boonstra. Aan de hand van lichtbeelden liet de verkoper van origine zien dat de producten van Philips er tegenwoordig fantastisch uitzien. De beelden moesten illustreren dat ondanks “het `Schip Philips' ondanks het slechte weer op koers ligt'. De uitspraak deed denken aan het ruwe verleden van het elektronicaconcern. In de jaren tachtig sprak financieel bestuurder Henk Appelo elk kwartaal de legendarische woorden dat “het schip op koers ligt, er moet alleen nog stoom gemaakt worden.' Of Philips' nieuwe reclamecampagne, toegespitst op de Verenigde Staten, vruchten afwerpt, kon de bestuursvoorzitter nog niet zeggen. “Ik krijg af en toe enthousiaste faxen van Amerikaanse klanten over onze campagne.'

Boonstra wees erop dat de financiele situatie van het bedrijf sterk is zeker wanneer volgende maand de circa 16 miljard gulden voor Polygram is geincasseerd, en dat de stroomlijning van het bedrijf verder gaat. Het aantal productievestigingen wordt dit jaar nog eens met veertig teruggebracht tot 226. Voor het vierde kwartaal wordt voor de verdere personeelsreductie bij PCC voor zo'n half miljard gulden aan voorzieningen genomen.

Bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers leek het even of de problemen alleen bij de zaktelefoons van (PCC) liggen, maar de cijfers laten over de hele linie een verslechtering zien. Zo zag de chipdivisie de winstgevendheid (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) over het derde kwartaal van 31 procent vorig jaar tot 18 procent dit jaar dalen. “Bedenk wel dat alleen chipfabrikant Intel dit hoge winstniveau kan bereiken', aldus financieel bestuurder Jan Hommen.

Ook de divisie waar de monitoren en platte computerschermen worden geproduceerd zag de situatie in de laatste drie maanden ernstig verslechteren. Tegenover een winst van 131 miljoen gulden staat nu een verlies van 42 miljoen. Evenmin is het concern tevreden over de automatiseringsdochter Origin dat op een omzet van 2,6 miljard gulden slechts 71 miljoen gulden winst maakt. En dat op het toppunt van de softwaremarkt.

Het aandeel Philips reageerde vanochtend op de winstval met een stijging van bijna 7 gulden. De beurs door de eerdere winstwaarschuwing niet verrast.

En Boonstra zou Boonstra niet zijn als hij geen leuke verrassing voor de aandeelhouder zou hebben: Philips zal de opbrengst van Polygram onder meer besteden aan het terugkopen van eigen aandelen. Ook na het vierde kwartaal, wanneer Philips zoals eerder aangekondigd maar liefst 8 procent van het eigen aandelenkapitaal zal inkopen. Goed nieuws voor de belegger want door zo'n terugkoopactie krijgt de winst per aandeel een flinke impuls.

Met de rest van de Polygram-gelden zal Philips proberen goede overnames te doen of nieuwe joint-ventures te sluiten.

Het goede eerste halfjaar zorgt ervoor dat Philips in 1998 nog een zelfde winst als in 1997 kan presenteren.

Maar had Boonstra bij zijn aantreden in 1996 niet toegezegd dat het bedrijfsresultaat jaarlijks met 10 procent zou stijgen? En is hij niet de manager die ondergeschikten altijd houd aan de overeengekomen doelstellingen? Ligt zijn vertrek dus niet voor de hand, zeker na het ontslag van bestuurders Doug Dunn (consumentenproducten) en Mike McTighe?(mobiele telefoons)? “Als bestuurder delegeer je verantwoordelijkheden,' aldus Boonstra in antwoord op deze pijnlijke vraag. “Als management nemen wij natuurlijk onze verantwoordelijkheid. Maar sommige individuen zijn meer verantwoordelijk dan andere.'

    • Erik van der Walle
    • Michiel van Nieuwstadt