10.000 Russische truckers gestrand

Meer dan tienduizend vrachtrijders uit de voormalige Sovjet-republieken zijn door de ineenstorting van de roebel en het stilvallen van de import naar Rusland langs Europese snelwegen gestrand. De Federatie van Internationale Transportwerkers (ITF) in Londen, die deze schatting bekend maakte, roept de Russische autoriteiten op zich over hun lot te ontfermen.

“Deze chauffeurs zijn verbannen en worden aan hun lot overgelaten door hun werkgevers', schrijft de ITF in een gezamenlijke verklaring met de overkoepelende Vakbond van het Wegtransport. “Deze toestand kan alleen worden opgelost door een snelle repatriering van de chauffeurs, met of zonder hun voertuigen.'

De gestrande truckers waren op 17 augustus onderweg in Europa toen de roebel in een duikvlucht raakte en de Russische regering aankondigde dat het haar buitenlandse betalingsverplichtingen niet kon nakomen. Als gevolg daarvan stortte de handel met Rusland volledig in en kwam het bankverkeer vrijwel stil te liggen. De gedupeerde chauffeurs ontvingen geen opdrachten meer om vracht te laden en konden vaak geen geld opnemen, een situatie die al twee maanden voortduurt.

ITF heeft berekend dat er in Duitsland 5.000 chauffeurs vast zitten, in Frankrijk 2.000, in Nederland 1.000, in Groot-Brittannie 1.000 tot 1.500 en in Belgie 800. “Sommigen zitten compleet zonder geld', zegt een woordvoerster van de Federatie. “We maken ons zorgen omdat niemand verantwoordelijkheid voor hen lijkt te nemen.' Zo'n zeventig gestrande truckers in de haven van Rotterdam krijgen zakgeld, visumverlenging en gratis telefoonkaarten. Elders zet het Rode Kruis zich in voor gestrande chauffeurs.