00:00, 0000'

Wat is de interessantste plek op aarde? Er kan geen twijfel over bestaan, dat is het punt 0000': het midden van het aardse coordinatenstelsel. Hier kruist de nulmeridiaan de evenaar.

Waar ligt dit punt? In de oksel van Afrika, ten zuiden van Ghana en ten westen van Congo. Zomaar een punt in zee, waar de wereld gedeeld wordt in een westelijk en een oostelijk halfrond en in een noordelijk en zuidelijk halfrond.

Als ik zou baden in het geld, zou ik hier oudejaarsavond 1999 vieren, met familie en vrienden op een schip. Zelf zou ik op de brug staan, uitgedost in een waanzinnig uniform en de kapitein gek maken: op vrijdag 31 december 1999 om 00:00 uur moet het schip precies op coordinaat 0,0 zijn. Ik zou kapitalen spenderen aan regelsystemen om dit mogelijk te maken.

De vraag is nu: heeft iemand anders dit ook al bedacht? Want ik zie het voor me: Bill Gates in een nog groter jacht, op ramkoers, brullend door een luidspreker dat ik opzij moet. En misschien nog wel meer miljardairs, allemaal op weg naar hetzelfde punt, op dezelfde tijd. En we zouden elkaar bestoken met champagnekanonnen en oestermortieren en in de geschiedenisboeken zou voortaan staan: 2000, slag bij 00' in de Golf van Guinee. Dan praat je pas over millennium vieren.

    • Johan Nico Vles