`Vervolging Pinochet in Verenigd Koninkrijk'

Een groep linkse Britse parlementariers, Chileense ballingen en organisaties voor de rechten van de mens willen dat de gearresteerde Chileense ex-dictator Pinochet in het Verenigd Koninkrijk wordt vervolgd als hij niet aan Spanje zou worden uitgeleverd.

Lagerhuisleden uit de linkervleugel van Labour hebben Attorney General John Morris gevraagd Pinochet te vervolgen voor marteling op grond van een wet uit 1988. Daarvoor zou reden zijn omdat een aantal van de ruim 3.000 slachtoffers van Pinochets regime de Britse nationaliteit zou hebben. De wet let niet op de nationaliteit van de verdachte en ook niet

op de plek van de misdaad.

Enkele groepen voor de rechten van de mens, waaronder Amnesty International, hebben een afzonderlijk verzoek ingediend om Pinochet in het Verenigd Koninkrijk te berechten. Het verzoek wordt gesteund door de nabestaanden van William Beausire, een Britse jongen die in 1975 in Chili verdween. Zij zeggen dat het open Britse rechtssysteem, waarin de nadruk ligt op mondelinge getuigenissen in de rechtszaal, beter geschikt is voor een proces dan het Spaanse, waarin veel onderdelen schriftelijk verlopen.

Chileense ballingen in het Verenigd Koninkrijk bereiden zelfstandig een zaak tegen de generaal voor. Augusto Pinochet werd het afgelopen weekeinde op verzoek van de Spaanse justitie gearresteerd in een Londens prive-ziekenhuis, waar hij herstelt

van een rugoperatie. Spaanse onderzoeksrechters willen hem vervolgen voor 94 strafbare feiten, waaronder terrorisme en genocide. Het is nog niet zeker of Spanje een uitleveringsverzoek zal doen. Chileense politici die

met Pinochet sympathiseren hebben na een bezoek gezegd dat hij “erg erg ziek is'.