VAKANTIE IN EEN KEULSE POT

Je woont in een groter huis dan je voor je vakantie hebt besproken. De beschrijving in de folder blijkt niet te kloppen. De keuken is tevens slaapkamer. Haakjes voor hand- en theedoeken zijn onvindbaar.

In de minimaal ingerichte Keulse pot is een meegebracht laguiole mes én een gevoel voor humor je redding. Weer thuis, met de afwasmachine en wat al niet binnen handbereik, begint het terugverlangen naar die paar limonadeglazen waaruit wijn werd gedronken, de kurkentrekker met rampspiraal, de citroenbomen waartussen de waslijn was gespannen, de viswinkel van de Fratelli Friuli, de supermarkt met héél andere blikjes en potjes, de bedelende schurftige poesjes en het geluid van krekels, de kamikaze Vespa-karren, de lichtgewicht koekenpan met kromme bodem waarin alles aanbakte, de boom met rijpe vijgen om de hoek, kortom, het terugverlangen naar pittoreske eenvoud en vooral ook naar `ver` eten. Daar bestaat een mooi spreekwoord over.

Vandaag een recept voor bladerdeegflapjes met een kruidige vulling. Laat het bladerdeeg in ongeveer 20 minuten ontdooien. De plakjes moeten nog koud aanvoelen, maar wel te vouwen zijn.

Snijd de waterkers en de gedroogde tomaten klein. Verkruimel de noten. Meng kruiden, waterkers, ui, tomaat, noten, 1 losgeklopt ei en de kaas door elkaar. Leg in het midden van elk plakje deeg een hoopje van dit mengsel. Bestrijk de randen van de deegplakjes met water. Vouw de deeglapje diagonaal op en druk te randen goed op elkaar. Druk met de tanden van de vork op de vastgeplakte randen.

Bestrijk de bovenkant van de flapjes met losgeklopt ei. Leg de flapjes in een voorverwarmde oven van circa 200 graden. Na een minuut of 30 ziet het deeg er lichtbruin uit en is het deeg gaar. Eet deze flappen als voorgerecht of bij een drankje voor de maaltijd.

Ook de marine wordt getrakteerd. Matrozen ontvangen bij het feest geen oorlam, maar 'op bijzondere wensch van de Koningin, wordt hun een halve flesch wijn gegeven en aan elken derden matroos een kurketrekker om de flesch te openen'.

    • Anne Scheepmaker