Tekort in handel VS naar record door crisis

Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is in augustus ten opzichte van de voorgaande maand toegenomen met 15,3 procent tot 16,8 miljard dollar (31 miljard gulden). Het is het hoogste bedrag sinds de invoering van de bestaande berekeningsmethode begin 1992. Het handelstekort onderstreept de invloed van de Aziatische crisis, die de export voor de vijfde achtereenvolgende maand naar beneden drukte. De export van Amerikaanse agrarische producten bereikte het laagste punt

in vier jaar.

Uit de gisteren gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel blijkt dat de export verminderde tot het laagste niveau sinds

januari vorig jaar. De import liet een duidelijke groei zien. Dat kwam vooral door een forse toeneming van de invoer van auto's uit Canada Mexico en Duitsland.

Het tekort van de VS in de handel met Japan was met 5,2 miljard dollar vrijwel onveranderd. Maar het negatieve saldo

met China groeide van 5,4 miljard dollar tot een recordbedrag van 5,9 miljard dollar. Het tekort met de kleinere landen in Oost-Azie bedroeg net als in juli 2,6 miljard dollar.

“Terwijl [de economie van] de VS sterk en gezond is, blijven de moeilijke omstandigheden op de wereldmarkt de Amerikaanse handelsbalans sterk beinvloeden', zei handelsminister William Daley gisteren. De Amerikaanse regering heeft aangegeven voorlopig niet al te veel problemen te willen maken over de sterke stijging van het handelstekort, omdat het kan bijdragen tot bezwering van de huidige crisis in de wereldeconomie. Landen met problemen kunnen via export naar de VS verlichting krijgen. Maar Washington verlangt wel dat ook de Europese Unie haar bijdrage levert. (AP, KRF)