Syrie belooft Turkije einde steun PKK; Turkije meldt akkoord

Syrie ziet af van verdere steun aan de (Turks-)Koerdische Arbeiders Partij (PKK) en sluit de kampen van deze terreurorganisatie, zowel in Syrie zelf als in de Beka'a-vallei in Libanon.

Dat staat volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ismail

Cem, in een gemeenschappelijke verklaring die Turkije en Syrie gisteren na afloop van twee dagen van onderhandelingen in de Zuid-Turkse stad Adana hebben ondertekend. Vanuit Syrie zelf is tot nu toe met geen woord gerept over inwilliging van de Turkse eisen. Ankara dreigde Damascus eerder deze maand met oorlog als het land de steun aan de PKK niet zou staken en PKK-leider Abdullah Ocalan niet aan Turkije zou uitleveren of de grens zou overzetten.

Volgens de Turkse premier, Mesut Yilmaz, verblijft Ocalan sinds een week in een voorstad van Moskou, samen met enkele andere hoge PKK-voormannen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent over informatie te beschikken dat de PKK-leider zich daadwerkelijk in Moskou schuilhoudt. Turkije heeft Rusland om de uitlevering van Ocalan gevraagd. De PKK-leider zelf maakte maandag bekend dat hij Syrie inmiddels had verlaten en dat hij zich ergens in Koerdistan, een gebied dat zich uitstrekt over Turkije, Iran, Irak en Syrie, bevindt.

Het is voor het eerst sinds de guerrilla-oorlog tussen de PKK en het Turkse veiligheidsleger 15 jaar geleden in het zuidoosten van Turkije uitbrak dat Damascus toegeeft dat de PKK vanuit zijn grondgebied opereert. Turkije houdt Syrie verantwoordelijk voor de voortgang van de oorlog in het zuidoosten, die het land ruim 80 miljard dollar heeft gekost en meer dan

30.000 mensen het leven heeft gekost. Minister Cem onderstreepte gisteren dat Ankara streng zal toezien op de naleving van Syrische beloften om de

PKK niet weer toe te laten. De kranten meldden vanmorgen dat twee Turkse

waarnemers in Syrie zullen worden gestationeerd.

De tweedaagse gesprekken tussen veiligheidsfunctionarissen van Turkije en Syrie kwamen

tot stand na bemiddelingspogingen van Egypte en Iran. Alhoewel de Arabische wereld zich unaniem achter Syrie opstelde, leefde tevens de angst dat een eventuele oorlog tussen de buurlanden gevolgen zou hebben voor de rest van de regio.

Volgens het Turkse nieuwskanaal NTV houdt Turkije ondanks de gemelde doorbraak militair de druk op de ketel. NTV meldt dat in de eerste week van november een omvangrijke legeroefening in de grensstreek met Syrie plaatsheeft.

Syrie en Turkije ruzien niet alleen over de steun die de PKK krijgt van Damascus. Twistappels zijn daarnaast de hoeveelheid water die vanuit Turkse rivieren naar Syrie vloeit en de provincie Hatay, die in 1939 bij Turkije werd gevoegd, maar

die door Damascus nog steeds als Syrisch grondgebied wordt beschouwd.

    • Froukje Santing