Slechte weer stuwt aardappelprijzen op

De prijs van aardappeltermijncontracten stijgt explosief omdat een groot deel van de oogst dreigt te mislukken. Contracten voor levering in april

volgend jaar werden gisteren ruim 20 procent duurder. Om de gemoederen te kalmeren legde de AEX-Agrarische Termijnmarkt de handel gisteren een uur stil.

Oorzaak van de explosieve prijsstijging is het aanhoudende natte weer dat rooien op veel plaatsen in Nederland onmogelijk maakt. De oogst had al vergevorderd moeten zijn. De landbouworganisatie LTO Nederland schat dat nog een kwart tot een derde van de aardappelen nog in de grond zit. Met name de zwaardere en lager gelegen gronden hebben te lijden onder het natte weer. “We modderen letterlijk maar wat aan', zegt een woordvoerder die niettemin denkt dat de schade te beperken valt. “Er is de komende drie, vier weken nog een hoop te redden.' De problemen van de boeren zullen echter toenemen zodra nachtvorst intreedt.