Selectie: Televisie; ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de officiele begrafenis van luitenant John Watherston Menzies, die 53 jaar geleden met zijn vliegtuig boven het IJsselmeer werd neergehaald. Zijn lichaam werd pas vorig jaar gevonden en vandaag vond in het bijzijn van zijn zus de begrafenis plaats. Verder de nieuwe richtlijn van premier Kok die bepaalt dat ambtenaren niet zonder toestemming van de verantwoordelijk minister naar buiten mogen treden. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor trainingen van luchtvaartpersoneel om om te kunnen gaan met lastige passagiers. Verder een reportage over een al tientallen jaren durend Brits onderzoek naar een effectief middel tegen kanker. Ned.1, 20.23-21.06u.

Nova. Portret van het Kamerlid voor de VVD Henk Kamp die afgelopen week met zijn uitlatingen over asielzoekers in het nieuws kwam. Ook aandacht voor het mogelijke akkoord in Wye Plantation tussen Arafat en Netanyahu. Ned.3, 22.33-23.07u.

DOCUMENTAIRES

Yoy. Jongerenprogramma met vanavond de Marokkaanse Fikria (20) en de 20-jarige Luz uit Colombia die beiden problemen met hun ouders hebben en in een opvanghuis voor zwerfjongeren wo

nen. Ned.1 18.26-18.56u.

Veldpost Europa. Documentaireserie over de onderkant van de Europese samenleving. In deze aflevering vertelt Matty uit Manchester hoe moeilijk het is om van de drugs af te blijven als je hele

omgeving gebruikt en Yusuf uit Eindhoven die een gevangenisstraf van twintig maanden moet uitzitten legt uit waarom hij is gaan `dealen'. Ned.3, 19.57-20.34u.

Tomorrow's world. Populair wetenschappelijk magazine. Vanavond o.a. over een Amerikaanse behandelingsmethode voor zieke honden waarbij kunstmatig bloed gebruikt wordt en de Leonid Watch '98, de observatie van een meteorenzwerm. BBC1, 20.00-20.30u.

Black Britain. O.a. over zwarte bokspromotors en plannen voor het oprichten van een eigen hooggerechtshof voor het Caraibisch gebied. BBC2 20.30-21.00u.

The life of birds. Eerste aflevering van een natuurserie over vogels van David Attenborough. Honderdvijftig miljoen jaar geleden kregen snelle dinosaurussen veren en gingen de lucht in. Hoe overleven vogels die niet

kunnen vliegen in bijvoorbeeld Nieuw Zeeland? BBC1, 21.00-21.50u.

Praxis - das Gesundheitsmagazin. Vanavond o.a. over incontinentie impotentie en frigiditeit. Duitsl.1, 21.00-21.45u.

Werken aan werk: Vitesse. Slot van een tweedelige serie over voetbalclub Vitesse gaat over de jeugdopleiding. Bij de club leeft het principe dat een investering zich dubbel en dwars terugverdient in de vorm van lucratieve transfers. En daarbij gaat het niet alleen om talenten uit Nederland. Ned.3 21.01-21.26u.

Kaap de Goede Hoop. Serie portretten. Vandaag over Groenland en depressies bij mannen. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.06-21.56u.

Living with the enemy. Twee mensen met zeer uiteenlopende opvattingen worden een week tot elkaar veroordeeld. Vanavond gaat de moeder van een jongen die fan is van de black metal-band `Cradle of Filth' een week met de band op tournee. BBC2, 22.00-22.30u.

Escape. Welke maatregelen worden er aan boord van een schip genomen om de veiligheid van passagiers en bemanning te garanderen en wat heeft men geleerd van de rampen met bijvoorbeeld de Titanic en de Estonia? BBC1 23.40-0.25u.

Real lives: Hard times. Politici willen langere straffen voor criminelen, maar de gevangenissen dreigen overvol te raken. Kan de techniek misschien een oplossing bieden? Discovery, 0.00-1.00u.

INTERVIEWS

Teevee studio. Creatief directeur van ID-TV Anton Smit bekijkt televisiefragmenten uit de afgelopen week. Ned.1 23.56-0.31u.

KUNST

C Land. Onder andere over de `verpretparkisering' van Nederland. De formule van het Amerikaanse attractiepark Disneyland met sprookjesachtige en exotische gebouwen is een voorbeeld in de hedendaagse architectuur. NRC-journalist Bernard Hulsman en de architecten Sjoerd Soeters en Jo Coenen geven hun mening over deze nieuwe ontwikkeling in de Nederlandse architectuur.

Ned.3 20.34-21.01u.

Zeeman met boeken. Praatprogramma over boeken. De volgende titels worden besproken: De Procedure (Harry Mulisch) Allerzielen (Cees Nooteboom) en De Stad der Blinden van Nobelprijswinnaar Jose Saramago. Ned.3, 23.07-24.00u.

SPORT

Champions League. Voorbeschouwingen en een live-verslag van de voetbalwedstrijd tussen PSV

en FC Kaiserslautern, gevolgd door een uitgebreide samenvatting van Olympiakos Piraeus tegen Ajax. Ook samenvattingen van de overige wedstrijden in de groepen van PSV en Ajax en een samenvatting van Bayern

Munchen tegen Barcelona. Ned.2, 20.00-0.30u., onderbroken door Socutera en journaal om 23.30u.

TV-FILM

Act of vengeance. Amerikaanse televisiefilm uit 1986 van John MacKenzie met Charles Bronson. Als in 1969 de leider van de vakbond voor mijnwerkers wordt vermoord en een eerder veilig verklaarde mijn totaal instort, neemt Jock Yalonski het op tegen de eigenaar van de mijn door zich als nieuwe vakbondsleider aan te melden. Het lijkt erop dat hij daarmee zijn doodvonnis heeft getekend. RTL5 20.30-22.15u., met reclame.

FILM

National Lampoon's European Vacation (Amy Heckerling, 1985, VS). Weinig subtiele klucht en opus vijf

in reeks films die titel ontlenen aan satirisch tijdschrift. Amerikaanse

familie Doorsnee (Chevy Chase, Beverly d'Angelo en twee tieners) wint reis naar Europa, waar alle volken zich uiterst stereotiep gedragen. Veronica 20.30-22.10u., met reclame.