Rommel voor een habbekrats

Het minste wat je had kunnen verwachten van de verkoop van onze kabelnetten, is dat er een einde zou komen aan de ambtelijke en politieke betutteling over deze, eens als gemeenschapsvoorziening aangelegde data-transportmiddelen.

Maar nee, in Amsterdam is de afgelopen maanden, toen CNN en MTV van de kabel verdwenen, gebleken dat de verkoop van de kabel de abonnees met

een dubbele handicap heeft opgezadeld: een commerciele eigenaar (A2000) met een zeldzaam gebrek aan gevoel voor de abonnees, en een gemeenteraad die vastbesloten is uit ideologische overwegingen het kabelaanbod om zeep te helpen. Televisie moet kennelijk bijna gratis blijven - wel een opmerkelijk standpunt voor een gemeente die zijn kabelnet voor bijna 700 miljoen gulden heeft verpatst.

De Amsterdamse gemeenteraad vreest gezichtsverlies bij een tariefsverhoging van enkele kwartjes, waardoor de kwaliteit van het kabelaanbod behouden had kunnen blijven. Amsterdam had bij de verkoop van het kabelnet gedacht de nieuwe eigenaar een poot te kunnen uitdraaien: en voor deze openbare nutsvoorziening een onwaarschijnlijke prijs binnenhalen, en de nieuwe exploitant dwingen tot

tien jaar televisie en radio doorgeven voor een habbekrats. Deze strategie is mislukt, met name omdat buitenlandse commerciele zenders steeds minder bereid blijken voor doorgifte te betalen en juist van een kabelnet geld willen hebben.

De gemeente Amsterdam had er kennelijk geen rekening mee gehouden, dat A2000 er van af zou zien op te draaien voor de financiele tekorten die het resultaat zijn van deze ontwikkeling. Evenmin blijken er mogelijkheden dit af te dwingen: de Amsterdamse gemeentepolitiek heeft wel erg verontwaardigd gedaan over de gang van zaken, maar op geen enkel moment is er gedreigd met de rechter. Kennelijk denkt de gemeente dat zo'n zaak bij voorbaat al verloren is. Wellicht zouden kijkers zo'n zaak tegen de gemeente en A2000 kunnen aanspannen: bij de verkoop is de abonnees immers voorgehouden dat zij er

niet op achteruit zouden gaan, en wat dat betreft is het vertrek van MTV CNN, Eurosport etc.

zeker op te vatten als een wanprestatie.

Op het vroegere kanaal van CNN is in Amsterdam nu BBC World te zien naar mijn smaak 's werelds beste nieuwszender maar geen afdoende vervanging van CNN, want niet Amerikaans. Bovendien is - de absurditeit ten top - BBC World in het standaardpakket alleen van 18.00 tot 08.00 uur te zien

alsof er overdag geen nieuws is.

Gelukkig is er nog het pluspakket waarop BBC World in Amsterdam wel 24 uur per dag beschikbaar is, en waarover de gemeente en het orgaan van grote geesten dat zich in de hoofdstad Algemene Programma Raad mag noemen, geen zeggenschap hebben. De inhoud van dat pakket (Fl. 16,96 per maand) heeft de afgelopen weken trouwens een grote verbetering ondergaan. Het bevatte - naast veel rommel - al het Amerikaanse filmkanaal TNT en de uitstekende Franse muziekzender Muzzik, alsmede de nuttige nieuwszender Bloomberg TV. Daar zijn nu nog zenders bijgekomen als Fashion, een Franse zender met 24 uur per dag modeshows die ik, als ik een kledingwinkel had, de hele dag zou aanzetten het National Geographic Channel met documentaires over natuur ontdekkingen etc., en het hele leuke Animal Planet, geheel gewijd aan dieren. Een andere verandering is, dat men binnenkort zijn eigen pakketje kan samenstellen, met bijvoorbeeld alleen buitenlandse zenders als Chinese News and Entertainment en de in Londen vervaardigde arabische zender MBC.

Zo zal de toekomst er uit zien: zelf kiezen wat je thuis wilt ontvangen. Het standaardpakket en het pluspakket samen kosten een Amsterdammer ongeveer dertig gulden, op de meeste plaatsen in deze wereld waar een kabelnet commercieel geexploiteerd wordt, een gebruikelijke prijs. Wie graag televisie kijkt, kan eigenlijk niet zonder.

    • Raymond van den Boogaard