Polygram stijgt na goede cijfers

De koers van het aandeel Polygram is vanmorgen in Amsterdam met 4,7

procent gestegen in reactie op onverwacht gunstige cijfers over het derde kwartaal 1998. Het amusementsconcern presenteerde een nettowinst van 166

miljoen gulden, bijna tweemaal zoveel als een jaar eerder. Het aandeel won daarop 4,80 gulden op 106,90 gulden.

Polygram meldde tevens te verwachten dat de overname door het Canadese Seagram nog dit jaar wordt afgerond. De koers van het aandeel ligt nog steeds onder de 115 gulden die Seagram biedt.

Philips, voor 75 procent eigenaar van Polygram, leek nauwelijks te profiteren van het nieuws. Het elektronicafonds verloor twee gulden op 109 gulden.

Los van de Polygram-cijfers was er weinig bedrijfsnieuws op de Amsterdamse effectenbeurs. De graadmeter van de beurskoersen, de AEX-index, daalde met 12,17 punten (1,2 procent) naar 962,86 punten.

“De markt vindt geen richting. Het gaat een beetje op en neer bij geringe omzet. De bewegingen worden niet gedragen door orders. Je ziet wat winstnemingen door een paar professionele partijen', aldus een handelaar. Ook elders in Europa waren de markten flauw gestemd. Het hogere slot in zowel New York als Tokio en Hongkong had geen invloed. Duitsland verloor

1,1 procent, Londen 0,4 procent, Frankrijk noteerde een lichte stijging van een half procent.

De beurshandel wacht met spanning op de cijfers die Philips morgen bekendmaakt. Topman Boonstra komt zelf vertellen wat het concern gaat doen met de zwaar verlieslijdende telefonie-joint venture met het Amerikaanse Lucent. De gezamenlijke onderneming, waarin Philips een belang van 60 procent heeft, stevent af op een verlies over 1998 van 1 miljard gulden.

Automatiseerder Baan blijft in mineur. Onder de hoofdfondsen was het met een verlies van 1,10

op 18 gulden de sterkste daler. Een dieptepunt werd even bereikt op 17,30 gulden.

NEW YORK De Dow Jones-index eindigde gisteren met een winst van 39,40 punten op 8505,85 punten. In de loop van de handelsdag bereikte de index even een niveau boven de 8650 punten.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio zijn de aandelenkoersen vandaag met bijna 3 procent gestegen. De Nikkei-index sloot 408,28 punten hoger op 14.216,33 punten.