Podesta stafchef Witte Huis

President Clinton heeft gisteren John Podesta benoemd tot de nieuwe

stafchef van het Witte Huis. Daarmee krijgt de ervaren troubleshooter van de president de leiding over de dagelijkse gang van zaken in het Witte Huis.In die functie volgt hij Erskine Bowles op, die al maanden geleden had gezegd te willen opstappen.

Met het vertrek van Bowles heeft Clinton in korte tijd drie belangrijke medewerkers verloren. Maandag was de laatste werkdag voor de

politieke directeur Rahm Emanuel, die voor Clinton gewerkt heeft sinds hij zich in 1991 kandidaat stelde voor het presidentschap. Begin deze maand stapte ook Clintons woordvoerder Mike McCurry op. Net als Bowles hadden Emanuel en McCurry eigenlijk begin dit jaar al ontslag willen nemen, maar in de crisis over de affaire-Lewinsky bleven ze aan, om niet

de indruk te wekken als ratten het zinkende schip te verlaten. McCurry was gisteren nog even in het nieuws. In zijn eerste toespraak na

zijn vertrek uit het Witte Huis prees hij de kwaliteiten van Clinton: “Hij is enorm begaafd en goed toegerust om de leider van ons land te zijn. Maar hij is ook iemand die ergerlijk stom is in zijn persoonlijke leven.'

De benoeming van Podesta (49) was geen verrassing. Sinds 1996 was hij een van de twee plaatsvervangers van Bowles. Bovendien was hij de laatste maanden binnen het Witte Huis de leider van de groep die moet proberen om de schade van de affaire-Lewinsky zoveel mogelijk te beperken. Als jurist en gastdocent aan Georgetown University heeft hij college gegeven over onderzoeken die het Congres instelt. Die kennis kan

hem de komende weken nog van pas komen, als het Huis van Afgevaardigden onderzoekt of er voldoende aanleiding is voor impeachment van president Clinton.

Clinton en Podesta kennen elkaar sinds 1970. Podesta is vertrouwd met de manier waarop Washington functioneert. Hij was onder meer juridisch adviseur van de Democraten in het Congres, van de commissie van Justitie van het Huis van Afgevaardigden en van de Senaatscommissie voor

Landbouw.

Podesta staat bekend om zijn zwarte humor, zijn werklust zijn vermogen om compromissen te bedenken en zijn goede contacten op Capitol Hill. Maar hij geniet bij de Republikeinse meerderheid nog niet het grote respect waar Bowles op kon bogen.