Officiële klacht Hashemi

Faezeh Hashemi, dochter van de Iraanse oud-president Rafsanjani, dient een officiële klacht in bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hashemi zou gisteren in Leiden spreken ter gelegenheid van de officiële openingsbijeenkomst van het wetenschappelijke Islaminstituut. Bij aankomst werd ze belaagd doro enkele honderden Iraanse demonstranten die zich voor de Stadsgehoorzaal hadden verzameld.

In het tumult kreeg ze een klap, waarna ze van haar lezing afzag en direct vertrok. In de Wassenaarse woning van de Iraanse ambassadeur verweet het Iraanse parlementslid de Nederlandse overheid haar “onvoldoende bescherming” te hebben geboden, aldus het ANP.

Hashemi zei te vermoeden dat directeur-generaal politieke zaken B. van Eenennaam, op dit moment namens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Iran ter voorbereiding van een bezoek van minister Van Aartsen volgend jaar aan dat land, “heel wat gastvrijer is ontvangen in Iran dan ik in Nederland”. De Iran Daily, een Engelstalige krant die in Teheran verschijnt, maakte vanmorgen op zijn voorpagina in genuanceerde bewoordingen melding van het incident bij het nieuwe instituut.