Mensen gelyncht op Oost-Java

Woedende menigten in Oost-Java hebben in totaal acht mensen gelyncht die zij verdachten van betrokkenheid bij een aanhoudende reeks mysterieuze moorden.

In de buurt van Malang werden, volgens het dagblad Kompas van vanochtend, het afgelopen weekeinde drie mensen onthoofd. Vervolgens werden de hoofden twee dagen lang op staken rondgereden in optochten. Volgens de politie werden twee slachtoffers in de buurt van Surabaya bewusteloos geslagen en vervolgens levend verbrand. De politiechef van Malang, luitenant-kolonel Suhartono, heeft gezegd dat 53 mensen zijn gearresteerd in verband met de onthoofdingen.

De afgelopen drie maanden zijn zeker 150 mensen, vaak islamitische geestelijken en medicijnmannen (dukun), in het oosten van Java vermoord. Volgens de lokale pers gebeurde dat door groepen gemaskerde en in het zwart geklede

mannen, ook wel `ninja's' genoemd.

De moorden begonnen in het regentschap Banyuwangi, op de uiterste oostpunt van Java, en leken gericht tegen medicijnmannen betrokken bij zwarte magie en tegen kyai islamitische geestelijken, die niet geheel recht in de leer waren. Maar sinds enige weken hebben de moorden zich verspreid over een ruimer gebied. De lokale bevolking is erdoor in paniek geraakt en buurtwachten vallen iedereen aan die zij verdenken van betrokkenheid. Volgens Kompas waren de slachtoffers van het afgelopen weekeinde psychiatrische patienten die wegens hun afwijkende gedrag ervan beticht werden in werkelijkheid `ninja's' te zijn.

Abdurrahman Wahid, de leider van Nahdlatul Ulama de grootste moslimorganisatie van Indonesie, heeft zaterdag gesuggereerd

dat sommige leden van het kabinet bij de moorden zijn betrokken. Chef-staf en minister van Defensie generaal Wiranto heeft gezegd dat het geweld voortvloeit uit tegenstellingen tussen politieke leiders in Jakarta. Wiranto drong er daarom gisteren bij de grootste politieke bewegingen op

aan om hun verschillen van mening te beeindigen.

De Indonesian Observer opperde vandaag dat tegenstellingen tussen Nahdlatul Ulama en de op een na grootste moslimorganisatie, Muhammadiyah, van Abdurrahman Wahids rivaal Amien Rais, de achtergrond vormen van het geweld in Oost-Java.