Leerstraf voor ouders spijbelaars

Het ministerie van Justitie wil ouders van spijbelende kinderen een leerstraf laten opleggen. In opdracht van het ministerie heeft de vakgroep pedagogische wetenschappen van de Rijksuniversiteit Leiden een cursus opvoedingsondersteuning ontwikkeld die uiteindelijk door de rechter als leerstraf moet worden opgelegd.

Jeugdofficieren in de arrondissementen Rotterdam, Breda en mogelijk Den Haag zullen de cursus binnenkort op proef gaan aanbieden aan ouders van veelvuldig spijbelende kinderen. Als het experiment slaagt, wil justitie de cursus omzetten in een leerstraf, bevestigen ambtenaren op het ministerie die de cursus hebben helpen ontwikkelen. Eerder deze maand zei minister Korthals (Justitie) al in de Kamer ouders van notoire spijbelaars actiever te willen vervolgen.

Volgens P. Oskam, jeugdofficier in Rotterdam, kan de cursus gelden als “40 a 60 uur leerstraf'. Een leerstraf is vergelijkbaar met een taakstraf, zij het dat een gestrafte in plaats van een dienstverlenende taak educatie krijgt. Een woordvoerder van het openbaar ministerie meldt desgevraagd dat een leerstraf voor ouders kan worden opgenomen in een nieuwe landelijke aanpak voor het toepassen van de Leerplichtwet die op dit moment wordt ontwikkeld.

Vooralsnog kunnen leerstraffen alleen aan kinderen worden opgelegd. Zo kunnen spijbelende kinderen in Rotterdam door de rechter worden verplicht tot een training van drie weken die is gericht op een terugkeer naar school. Ouders van spijbelende kinderen kunnen worden veroordeeld tot een boete.

Volgens een woordvoerder van de Leidse universiteit zal ouders van spijbelende kinderen onder meer worden geleerd hoe het schoolsysteem werkt, hoe roosters zijn bij te houden en zullen ze een training krijgen in sociale vaardigheden en `puberteitspsychologie'.

    • Margriet Oostveen