Justitie Belgie onderzoekt nog meer makelaars; Naar aanleiding zaak-De Vries

Alle voetbalmakelaars die in het arrondissement Antwerpen actief zijn zullen door de Belgische justitie worden onderzocht op de vraag of zij zich schuldig maken aan mensenhandel.

Dit zegt de arbeidsauditeur van het openbaar ministerie in Antwerpen Theo Petridis. Hij heeft als aanklager, belast met toezicht op naleving van de arbeidswetgeving, eerder dit jaar aan onderzoeksrechter I. Moyersoen opdracht gegeven te kijken of de handel in voetballers strafbaar is.

“Nadat wij klachten binnenkregen over het handelen van makelaar L. de Vries uit Antwerpen is ons uit preliminair onderzoek in ieder geval gebleken dat er genoeg verdenkingen zijn om een serieus onderzoek te beginnen', zegt Petridis. De regie is nu in handen van de onderzoeksrechter. De voorlopige resultaten van zijn onderzoek blijven voorlopig ook voor de officier van justitie geheim. Hoeveel makelaars worden onderzocht, is nog onduidelijk. In Belgie is het beroep van voetbalmakelaar niet beschermd, zegt de arbeidsauditeur. Hij heeft geen idee hoeveel makelaars actief zijn.

De Vries raakte vorige week in opspraak toen er bij hem op verzoek van de Nederlandse fiscale recherche

een huiszoeking werd gehouden. De administratie van De Vries is in beslag genomen omdat de FIOD onder meer onderzoekt hoe de transfer van voetbalspits Vidmar van Standard Luik naar Feyenoord in 1995 is verlopen. De Vries was bemiddelaar in deze zaak.

Het gerechtelijk onderzoek tegen de voetbalmakelaars heeft volgens Petridis het karakter van een proefproces. “Wij weten zelf amper hoe we het begrip mensenhandel juridisch moeten interpreteren. Er staat geen definitie in de wet. Vast staat wel dat het verhandelen van mensen als koopwaar in strijd is met de arbeidsreglementering'.

“Als men in Nigeria een partij voetballers koopt voor een paar franken en die een blanco contract laat tekenen met als voorwaarde dat er maandelijks een bedrag op hun salaris wordt ingehouden voor de makelaar, is dat in ieder geval dubieus', zegt Petridis.

“Het probleem is wel dat er geen statuut is voor de voetbalmakelaar waarin staat wat er wel en niet mag'.

De arbeidsauditeur zegt dat de onderzoeksopdracht zo ruim is geformuleerd dat het mogelijk is dat het Belgische onderzoek en het Nederlandse FIOD-onderzoek elkaar gaan raken. “Als blijkt dat er ook fiscaal dingen

niet in orde zijn, zal dat ook worden onderzocht', zegt Petridis. Het staat hem straks vrij op grond van het dossier dat de onderzoeksrechter hem aanlevert te besluiten al dan niet te vervolgen.

Het gisteren bekend geworden nieuws over het onderzoek naar mensenhandel en voetbal heeft in Belgie tot grote beroering geleid. Voetbalmakelaar De Vries heeft een reis in de Verenigde Staten afgebroken en zou vanmiddag in een hotel in Antwerpen een persconferentie geven.

    • Marcel Haenen