IMF akkoord met Brazilie over plan

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is akkoord gegaan met de doelstellingen van Brazilie om op middellange termijn de begrotingstekorten weg te werken. Daarmee is een belangrijke stap gezet op weg naar een forse lening die een aantal economische problemen van het land moet helpen oplossen.

De komende dagen onderhandelen de partijen verder met elkaar over de vraag hoe Brazilie de tekorten binnen de perken moet zien te houden zo maakten het IMF en de Braziliaanse regering gisteren bekend. Overigens voorzien de regeringsplannen in een overschot op de begroting over de komende drie jaar, waarbij echter de uitgaven voor rentebetalingen en

aflossing van schulden niet zijn meegenomen.

Brazilie zal in 1999 een overschot boeken van 2,6 procent van het bruto binnenlands product. In 2000 stijgt het overschot naar 2,8 procent, waarna voor 2001 een positief saldo van 3,0 procent in de boeken staat.

Het IMF heeft eerder al laten weten dat Brazilie een flink aantal hervormingen moet doorvoeren om voor het geld in aanmerking te komen. Het fonds wil met de

op stapel staande kredietlijn voorkomen dat de grootste economie van Latijns Amerika in een soortgelijke crisis belandt als Rusland en enkele

Zuidoost-Aziatische staten. Het IMF vreest dat een eventuele crisis in Brazilie zich ook over de rest van het continent zal verspreiden. Eerder

deze maand werd tijdens de jaarvergadering van IMF en Wereldbank bekend dat Brazilie kan rekenen op zo'n 30 miljard dollar steun. Met name de VS

maken zich sterk voor noodsteun aan landen die ondanks een goed economisch beleid door de crisis `besmet' dreigen te raken. (Reuters, KRF)