IBM en Microsoft presenteren goede kwartaalcijfers

IBM en Microsoft maakten gisteren allebei beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend na het sluiten van de beurs. IBM had in het derde

kwartaal een grotere nettowinst dan in hetzelfde kwart vorig jaar. Ook Microsoft zag zijn omzet en winst stijgen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Beide bedrijven verwachten een lichte teruggang in de resultaten in de komende tijd.

IBM boekte een omzet van 21 miljard dollar en een winst van 1,5 miljard. Het bedrijf had nadeel van de dalende dollar. Het bedrijf zag betere resultaten over de gehele linie, alleen de halfgeleiderssector baart het bedrijf zorgen.

“We hebben met een aantal belangrijke kortetermijnkwesties te maken', aldus topman Louis Gerstner bij de presentatie, “zoals een onzekere mondiale economie, blijvende zwakte in

delen van Azie en Latijns Amerika en prijsdruk in de sector halfgeleiders.' Gerstner is voor de lange termijn echter optimistisch over de vooruitzichten van IBM.

Microsoft, dat voor de tweede dag terechtstond in Washington, boekte beter dan verwachte resultaten door goede verkopen van besturingsprogramma Windows 98 en nauwelijks vermindering van andere producten. De omzet steeg tussen juli en oktober

met 26 procent tot 3,95 miljard dollar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De winststijging was zelfs 58 procent en steeg tot 1,52 miljard dollar. Ongeveer tien miljoen Windows-gebruikers kochten Windows 98 of stapten over op het nieuwe besturingsprogramma dat in juni

werd geintroduceerd. Het product Microsoft Exchange (fax en e-mail) werd

3 miljoen keer verkocht en de omzet in Office 97 liep iets terug, maar minder dan door analisten werd voorzien. Microsoft noemde de vooruitzichten voor de Aziatische markt “lauw'.

Analisten verwachten al langere tijd een afname in de formidabele omzet- en winstgroei, maar weer had Microsoft een zeer goed kwartaal. Het bedrijf heeft een kasreserve van 17 miljard dollar en geen schuld in de boeken staan.

Wall Street ging over pieken en dalen door onzekerheid over technologiefondsen, in anticipatie op de cijfers van IBM en Microsoft. De Dow-Jonesindex van industriele fondsen stond op plus 185 toen een gerucht over tegenvallers bij Dell de markt weer deed dalen. De dagwinst

bedroeg uiteindelijk slechts 39 punten en het gerucht bleek niet waar. In de nahandel stegen IBM en Microsoft sterk.

    • Lucas Ligtenberg