Eis tegen Nikitin: 12 tot 20 jaar

In St Petersburg is een celstraf van twaalf tot twintig jaar geeist tegen de milieuactivist en vroegere marineofficier Aleksandr Nikitin, op beschuldiging van spionage en hoogverraad.

Het proces wordt door mensenrechtenactivisten gezien als een test voor de post-communistische rechtsgang in Rusland. Net als Nikitin en zijn advocaten houden zij vol dat de FSB (de vroegere KGB) bij het voorbereiden van deze strafzaak zich ten onrechte beroept op geheime militaire decreten, die in een rechtsstaat niet thuishoren. De verdedigers van Nikitin kregen de geheime decreten pas gisteren voor het eerst te zien. Aanleiding voor Nikitins arrestatie in februari 1996 was een door hem in

opdracht van een Noorse milieu-organisatie geschreven rapport over de milieuramp die lekkende kernonderzeeboten van Ruslands Noordelijke Vloot veroorzaken. In enkele passages zouden staatsgeheimen worden onthuld. Nikitin, zelf oud-bevelhebber van een kernonderzeeboot, houdt vol dat hij zich op openbare bronnen en krantenverslagen baseerde.