Co Adriaanse overspeelt zijn hand met Willem II

Co Adriaanse conformeert zich liever niet aan de wetten van het internationale topvoetbal. Die schrijven voor dat ploegen die in Europees verband uitkomen meer resultaat behalen als ze in een defensief keurslijf worden geperst. De trainer van Willem II spotte gisteravond wederom met deze regels. Hij liet zijn ploeg eerst met drie, later met vier en uiteindelijk zelfs met vijf aanvallers aantreden tegen Betis Sevilla. De

Tricolores speelden in het eerste duel in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi met 1-1 gelijk tegen de Spaanse club.

Adriaanse toonde zich na afloop niet ontevreden over de verrichtingen van zijn ploeg: “We hebben aan klantenbinding gedaan.' Dat was een juiste constatering, al had de thuisploeg met een iets behoudender speelwijze het Tilburgse publiek op een zege kunnen trakteren. Twintig minuten voor

het einde, bij een 0-0 tussenstand, overspeelde Adriaanse zijn hand. Hij

wisselde Hyppia, de Finse steunpilaar in de verdediging, voor aanvaller Bombarda. Het was een moedige zet, maar ook een tikkeltje naief. Met de Argentijn erbij speelde Willem II opeens met liefst vijf aanvallers. Als pure verdedigers bleven Prommayon en Hill over, met middenvelder Galasek als hun voornaamste secondant. Zelfs voor zijn eigen spelers kwam de tactische zet van Adriaanse als een verrassing. Linksbuiten Abdellaoui zou na de wedstrijd verklaren dat hij niet gerekend had op nog een aanvaller in de ploeg.

Na de komst van Bombarda joeg Willem II gepassioneerd op de openingstreffer, maar de thuislub gaf tegelijkertijd veel ruimte weg in het centrum van de verdediging. Al na vijf minuten profiteerde Betis Sevilla hiervan. Invaller Benjamin combineerde met middenvelder Alexis, die bij absentie van Hyppia op doelman Van Fessem kon aflopen: 0-1. Het `angsthazenvoetbal' van de nummer negentien van de Spaanse Primera Division leek een onverdiende zege op te leveren. Maar een minuut later zorgde Bombarda voor gerechtigheid. De

Argentijnse draaikont schoot de bal op kenmerkende wijze, a la Gerd Muller, achter doelman Prats van Betis.

Voor de wedstrijd had Adriaanse de Spaanse tegenstander via het Noorse video-systeem Mastercoach geanalyseerd. Dit is een computerprogramma dat in korte tijd de sterke en zwakke punten van een voetbalelftal in beeld brengt.

“Betis beschikt over individueel sterke spelers die een wedstrijd in een handomdraai kunnen beslissen', verklaarde Adriaanse. “De ploeg speelt zeer verdedigend, de amusementswaarde is bijzonder laag. Ik heb een andere, offensievere kijk op voetbal.' Zijn collega Cantatore van Betis counterde venijnig in de Spaanse pers. “Aanvallend voetbal is aardig om

te zien, maar absoluut geen garantie voor succes'

De geplaagde Chileense trainer miste in Tilburg vooral de Braziliaanse international Denilson (vorig jaar voor 70 miljoen gekocht van Sao Paolo) en de Spaanse international Alfonso. De voorhoede werd derhalve gevormd door Ivan, de broer van Alfonso, en de Nigeriaan Finidi. De oud-Ajacied keerde terug in het stadion waarin hij twee jaar geleden met 1-0 van Willem II had verloren. Finidi heeft het naar zijn zin in Sevilla, maar hij zet vraagtekens bij de defensieve tactiek van de ploeg met tien internationals. “Soms spelen we inderdaad erg verdedigend. Maar mister Cantatore bepaalt de tactiek, niet Finidi.'

De Nigeriaanse international etaleerde af en toe zijn klasse. Zoals in de laatste minuut van de wedstrijd, toen hij Benjamin met een magistrale hakbal in vrije positie voor Van Fessem bracht. De Tilburgse doelman keerde het harde schot met een snelle reflex. Aan de andere kant kreeg Willem II, dat het

spel met opportunistisch voetbal dicteerde, in de eerste helft een goede

kans op de openingstreffer. De Marokkaanse huurling Ramzi miste op een meter van de uitstekende doelman Prats. Even daarvoor had Ivan van Betis

alleen voor doelman Van Fessem gefaald.

In het eerste kwartier na rust beleefde Willem II zijn sterkste fase. Gevaarlijke schoten uit de tweede lijn (Valk) en een enorme kans voor Ramzi leverden geen treffers op.

Betis bleef stoicijns verdedigen en gokte op een succesvolle counter. Trainer Cantatore beschikt over een indrukwekkend arsenaal aan technisch sterke spelers - Betis gaf dit seizoen 125 miljoen gulden uit aan versterkingen - maar zij vormen geen team en voetballen laf. Finidi:

“Wat wil je Cantatore verwijten? Die man werd pas twee dagen voor aanvang van de competitie aangesteld. Hij had helemaal geen tijd om zijn ideeen op de ploeg over te brengen.'

Willem II daarentegen speelt altijd en overal aanvallend. Of de tegenstander nu RKC heet of Betis Sevilla. Met mooi voetbal het publiek vermaken, dat is de voetbalfilosofie van Adriaanse. Zelfs als hij daarvoor met vijf spitsen moet spelen en zich daarmee lelijk in de vingers snijdt. Want Betis is over twee weken in Sevilla, gesteund door de eigen fanatieke aanhang, de grote favoriet om de derde ronde te bereiken. Of niet, Co Adriaanse? “Dat is waar maar wij zijn zeker niet kansloos.'

    • Marcel Abrahams