CABARETIERS OP RADIO & TV

“De zwaarste maand in mijn leven', zo herinnert Dolf Jansen zich de opnamen van De Trots Van Nederland, dat hij maakte met Hans Sibbel met wie hij het cabaret-duo Lebbis & Jansen vormt.

Dat tv-programma - drie jaar geleden door de TROS uitgezonden - paste volgens hem prima bij de anarchistische humor van het duo. “In onze manier van denken is het heel logisch om via een paar tussenstappen binnen een paar minuten van zeehondjes in de Waddenzee naar zonnen in Marokko te gaan. In het programma sprongen we even snel van lokatie naar lokatie. In anderhalve minuut een stuk of zeven.' In 29 opnamedagen bezocht het duo meer dan tweehonderd plaatsen. “Gekkenwerk.

Zoiets moet je niet te vaak doen.' Jansen begon negen jaar geleden als presentator van het KRO-jongerenprogramma Loods Zes. “Ik heb het in de praktijk geleerd het was eigenlijk een betaalde basisopleiding tv-maken: hoe je met een camera omgaat, met een regisseur, hoe je publiek erbij betrekt.' Met Sibbel maakte hij daarna o.m. Kunstbende en Jansen Slaat Door, een serie voor de TROS: “Tien minuten keiharde stand-up comedy over wat ons bezighield. Er zijn dertien opgenomen en twaalf uitgezonden: eentje over religie ging te ver.' Op de radio is Jansen te horen als presentator van Spijkers Met

Koppen en de Steen En Been Show, samen met Jack Spijkerman. “Theater en

radio vind ik op het moment leuker dan televisie.' Zo nu en dan wordt hij gevraagd voor panels en kwissen. “Dat doe ik bijna nooit. Als ik met die programma's niets heb, waarom zou ik er dan in gaan zitten?' (Foto Jorgen Krielen)