Boze kolonisten zien akkoord aankomen

De Raad van joodse nederzettingen in bezet gebied (Westelijke Jordaanoever) heeft vanmorgen het sein gegeven tot demonstraties tegen de Israelische premier Benjamin Netanyahu, vooruitlopend op een akkoord tussen Netanyahu en de Palestijnse leider Yasser Arafat in het Amerikaanse Wye Plantation. Volgens Israelische bronnen in dit oord heeft een interventie van de Jordaanse koning Hussein, die in de VS wordt behandeld wegens kanker, een positieve invloed gehad op het verloop van de onderhandelingen. Gisteren begonnen de afzonderlijke werkgroepen met de formulering van het akkoord dat wellicht vandaag of anders morgen rond zal zijn.

Vanmorgen hebben kolonisten twee wegen geblokkeerd nabij nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Leiders van de kolonisten die in verband met de donderdag begonnen top in de VS waren, zijn met spoed naar Israel teruggekeerd om een massaprotest te leiden tegen het opgeven van 13,1 procent van het deel van de Westelijke Jordaanoever

dat nog in Israelische handen is. Zij zijn teleurgesteld dat Netanyahu op het punt staat voor de Amerikaanse en Palestijnse druk te bezwijken.

Eveneens vooruitlopend op een akkoord heeft de kleine ultra-nationalistische Moledet-partij (Vaderland, 2 zetels) vandaag een motie van wantrouwen tegen Netanyahu ingediend. Dit partijtje verzekert Netanyahu van een kleine parlementaire meerderheid. De Arbeidspartij zal

Netanyahu over een akkoord met de Palestijnen echter een parlementair veiligheidsnet geven. Netanyahu komt dus niet in onmiddellijk gevaar over een verdere terugtrekking uit bezet gebied. Commentatoren zijn van mening dat een niet te overbruggen scheuring in zijn regeringscoalitie over deze emotionele problematiek tot vervroegde verkiezingen zal leiden en hoogstwaarschijnlijk tot de vorming van een regering van nationale eenheid.

Minister Limor Livnat zei vanmorgen dat er in de regering geen meerderheid is voor een akkoord met Arafat indien zou blijken dat Netanyahu niet langer staat op de uitlevering van Palestijnse terroristen door het Palestijnse Gezag aan Israel. De Likud-parlementarier Gideon Ezra, ex-topman van de veiligheidsdienst Shin-Bet, legde vanmorgen in een radiovraaggesprek uit dat deze lang vastgehouden eis in feite als een boemerang werkt omdat de Palestijnse politie deze terroristen dan niet arresteert. Volgens hem heeft Netanyahu deze hoog opgespeelde voorwaarde

gebruikt als onderhandelingskaart tegen Palestijnse territoriale eisen.

Volgens verschillende bronnen in Wye Plantation die hier worden aangehaald ziet het ernaar uit dat het een belangrijk deelakkoord

wordt, dat in grote mate de veiligheidsproblematiek tussen de partijen en de geleidelijke Israelische terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever regelt. De VS stellen volgens de krant Ha'arets van vandaag

voor een nieuwe conferentie te beleggen voor 4 mei 1999 om nog uitstaande problemen op te lossen. Daaronder zijn de mogelijke uitroeping van een Palestijnse staat bij het verlopen van het akkoord van Oslo op die datum een verdere Israelische terugtrekking en een stop op de uitbreiding van nederzettingen.

Intussen is uitgekomen dat de Palestijn die deze week de granaataanslag in Beersheba voor zijn rekening nam, contacten heeft gehad met de Shin-Beth. Volgens Palestijnse bronnen was de 29-jarige dader uit Hebron een dubbelagent. Inmiddels zou zijn gebleken dat hij twee maanden geleden in Hebron een rabbijn heeft vermoord. Na die moord werd hij door de Shin-Beth gepolst om als collaborateur te werken. In die tijd bood hij echter ook zijn diensten aan de fundamentalistische beweging Hamas aan.

    • Salomon Bouman