Bleekscheten naar Groenland

Omdat ze bij de katholieke universiteit van Nijmegen de studenten kennelijk hebben wijsgemaakt dat studeren een avontuur moet zijn, hebben ze ter gelegenheid van het vijfenzeventigjarig bestaan vijftien collegegangers gerecruteerd om deel te nemen aan een heuse expeditie naar Groenland. In vier afleveringen op woensdag wordt in het RVU-programma Kaap de Goede Hoop - een magazine met “portretten van inspirerende mensen' - verslag gedaan van de wederwaardigheden van de studenten.

Biologen, antropologen en juristen uit Nijmegen op Groenland. In de

eerste aflevering zie je ze oefenen in een reusachtige koelkast, een pakhuis met vriestemperaturen waar ze koud leren slapen.

Vooral de jurist Michiel laat bij de voorbereiding weinig aan het toeval over. Hij

gaat onderzoeken wat “de jongeren in Groenland vinden van zelfbestuur'.

En omdat hij het vermoeden heeft dat dit als een mogelijk riskante onderzoeksvraag wordt opgevat, zie je hem ter voorbereiding foto's maken

van zijn vriendin Tanja.

“Dan kunnen ze zien dat ik een vriendin heb en dan vorm ik geen bedreiging voor de lokale schoonheden', zegt Michiel.

In de tweede aflevering zien we de studenten op Groenland door de sneeuw rennen. Het is een onduidelijk verslag van de eerste trektocht over een gletsjer die in het water valt. Een helikopter moet de Nijmeegse avonturiers komen redden.

Deel drie doet verslag van de reacties van, aldus de RVU, “een gesloten eskimosamenleving op een invasie van vijftien lawaaiige bleekscheten'. In de laatste aflevering volgt een trektocht over de ijskap. U kunt natuurlijk ook gewoon naar het voetballen kijken.

    • Marcel Haenen