Badcelvoetbal helpt Vitesse niet meer; Bordeaux bezorgt Arnhemse club eerste nederlaag in gesloten Gelredome

Het dak kan open- en dichtgeschoven worden - dat is nou zo bijzonder aan Gelredome Arnhem. Vitesse geeft er de voorkeur aan te voetballen met een

dak boven het hoofd. Dan hebben de elementen geen vrij spel in de voetbalarena en zwelt het lawaai van de aanmoedigingskreten en gezangen der Vitesse-supporters aan tot buitennormale proporties. De tegenstanders huiveren bij deze geluidsexplosie en treden de thuisploeg doorgaans met angst en beven tegemoet. Het is een van de redenen waarom Vitesse al twaalf competitiewedstrijden en een Europees duel niet heeft verloren

in de Gelderse tempel.

Gisteravond kwam een einde aan de ongeslagen status van Vitesse in Gelredome. Girondins de Bordeaux, de koploper van de Franse competitie won in de eerste wedstrijd van de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi met 1-0 en dreigt daardoor ook een (voorlopig) einde te maken aan de Europese ambities van de Arnhemse ploeg. De nederlaag mag dan nog geen uitschakeling betekenen, het kan de Vitessenaren mogelijk wel doen besluiten te stoppen met het badcelvoetbal. Gewoon weer lekker onder de blote hemel voetballen, met een briesje, af en toe regenbuitje, in een echte, zeg maar ouderwetse voetbalsfeer, zonder de artificiele akoestiek

van een muziektheater.

Bijgeloof duurt zolang de gek er in gelooft. Onlangs probeerde de trainer van Sparta, Van der Zee, het thuisvoordeel aan de kaak te stellen. Na de zware nederlaag van zijn elftal in Arnhem meende de man het zelfs als onrechtvaardig te moeten bestempelen dat Vitesse altijd de tegenstander onder een gesloten dak tegemoet mag treden. De Vitesse-spelers deden de kritiek van Van der Zee af als onzin, omdat zij immers onder gelijke omstandigheden als de bezoekende ploeg moeten voetballen. De enkele wedstrijden en de enkele training die zij voorafgaande aan een thuisduel in Gelredome afwerken, konden nooit doorslaggevend zijn geweest.

Een zwakke poging van een zwakke trainer van een zwak elftal telt natuurlijk niet. Monsieur Baup, de trainer van Bordeaux, en zijn Girondins toonden gisteravond geen enkel ontzag voor Vitesse en de bijzondere omstandigheden. De ruim twintigduizend Vitesse-supporters konden schreeuwen en zingen hoe ze wilden, de Fransen bezweken er niet onder. Slechts een korte periode in de tweede helft woedde er een storm voor het doel van keeper Rame. Luidkeels aangemoedigd door de duizenden Gelderlanders achter de Franse doelman, probeerde Vitesse de Girondins te overmeesteren en zodoende alsnog de gelijkmaker te forceren.

Spectaculair was die periode kort na rust zeker, mede door het aanzwellende geluid op de tribunes. Met invaller Trustfull als spelmaker in de plaats van Sjoekov was er plotseling sprake van een duidelijk Vitesse-offensief. Trustfull die enige tijd geblesseerd was, toonde zijn surplus aan inzicht en techniek en bediende de aanvallers eindelijk van bruikbare passes.

De aanvalsstorm onder leiding van Trustfull duurde niet lang, mede omdat de

spelmaker snel buiten adem raakte. In die periode kreeg Vitesse niettemin een aantal redelijke kansen. Jochemsem schoot van afstand met een volley

fraai op de lat en Curovic zag een paar vurige schoten gestopt door de Franse keeper. Machlas kreeg weinig kansen, hij werd in bedwang gehouden

door de twee Franse centrale verdedigers. Een keer kreeg hij zomaar een mogelijkheid op de rand van buitenspel, zijn boogbal verdween over het doel. De meeste Vitesse-spelers blonken slechts uit door werklust, zoals

Reuser, maar dat was niet voldoende om de technische bekwame Fransen te verontrusten.

De Girondins vormden een samenhangend elftal, met tal van heerlijke, technisch vaardige spelers, zoals we van Fransen gewend zijn. Kort combinerend, moeilijk van de bal te krijgen en snel counterend langs Benarbia en de spitsen Laslandes en Wiltord, de topscorer van de Franse competitie. Het verschil tussen Bordeaux en Vitesse zat hem in de

opbouw. Vooral de Vitesse-verdedigers misten de kwaliteiten, de rust en het inzicht om een aanval in te leiden. De afwezigheid van de geschorste

Van den Brom woog zwaar, Goossen en Zeman waren te statisch en Van Hintum te nerveus.

Dat gold ook voor doelman Chaniotakis, die de geschorste Westerveld verving.

De Griekse doelman werd in de laatste minuut van de eerste helft volkomen verrast door een hard schot van Wiltord. De

behendige en snelle Franse topscorer nam de bal na een nauwkeurige voorzet van Benarbia met een halve omhaal ineens op zijn schoen. De bal kwam recht op Chaniotakis af, maar glipte langs de handen van de verbouwereerde Griek in het doel: 0-1. Het was een vrij logische voorsprong voor de Girondins omdat Vitesse voorafgaande aan het doelpunt nauwelijks kansen had kunnen

creeren. Curovic, de beste Vitesse-speler, zag een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel en Laros schoot na een vloeiende aanval de bal net over het doel.

Het bleef bij 0-1. Trainer Neumann mag hopen dat Machlas en Curovic over twee weken meer ruimte krijgen. Misschien dat het Grieks-Servische koppel dan meer geluk heeft. Misschien dat Machlas zich

dan wel los kan maken van de Fransen. Misschien dat het onoverdekte Stade Lescure van Bordeaux gunstig gezind is. Vroegtijdige uitschakeling kan de topclub in wording niet gebruiken.

    • Guus van Holland