Witte wol tegen ME; ALTERNATIEVE GENEZERS

Alternatieve geneeswijzen zijn omstreden. Maar patienten en ook steeds meer verzekeraars wachten niet op wetenschappelijke bewijzen. Genezen van migraine-aanvallen en van ME via gekleurd garen.

In de rustkamer van de praktijk van arts en kleurtherapeut D.J. van Brummen zitten tien patienten. Hier en daar wordt wat gefluisterd, een aantal patienten is verdiept in een boek of in de Weekend. Het lijkt alsof ze slechts zitten te lezen.

Toch ondergaan ze een behandeling. Via een mouwophouder aan hun pols die met een draad is verbonden met een soort stopcontact, krijgen ze `radiogolven' toegediend. Dat stopcontact is verbonden met een paneel met metalen bakjes. Daarin liggen verschillende kleuren borduurgaren.

Afhankelijk van hun ziekte krijgen de patienten verschillende garens, bijvoorbeeld aquamarijn voor post-traumatische dystrofie of witte angora wolstrengen voor ME. Het garen koopt Van Brummen gewoon bij een groothandel.

De kleurtherapeut gaat er vanuit dat het menselijk lichaam elektromagnetische golven uitstraalt. Ook een kleur zendt golven uit. Volgens de kleurtherapeut beinvloeden de trillingen van de kleuren buiten het lichaam de golven in het lichaam. Bij bepaalde frequenties zouden ziektebeelden oplossen.

Met een wichelroede bepaalt Van Brummen op welke plek en in welke frequentie de golven in het lichaam voorkomen. Daarop past hij de lengte en de kleur van de draad aan. “Die wichelroede is het zwakke puntje aan de therapie' zegt Van Brummen. “Mensen vinden dat al snel gek.'

Zijn patienten zijn tevreden. “Voor het eerst in vijf jaar kan ik weer mensen een hand geven', zegt M. Visser die vorig jaar naar Van Brummen ging omdat ze nog altijd niet hersteld was van een kattenbeet, zeven jaar geleden. “Vroeger deed het al pijn als iemand naar mijn hand keek.'

Visser:“Er zit een hele theoretische verklaring achter. Dat is nu juist zo prettig.

Ik geef toe, ik zag bij Catherine Keyl hoe kleurtherapie werd gegeven en dacht `dat zal wel'. En toen ik de eerste keer hier kwam en dokter Van Brummen die wichelroede pakte, dacht ik ook `nou, slechter kan ik er in ieder geval niet van worden'.'

En ex-marinier B. van Twillert: “Ik durf weer met de caravan op reis te gaan. Ik weet dat ik nu geen migraine-aanvallen meer zal krijgen als ik achter het stuur zit. Dat komt door de kleurtherapie. De pillen die ik van de huisarts kreeg hielpen niet.'

Toch haken veel mensen af, volgens Van Brummen door de invloed van de sceptische buitenwereld. “De eerste dagen van de therapie kan een patient zich heel ziek voelen. Dan zegt de buitenwereld al snel `zie je wel, dat komt ervan als je zoiets doms gaat doen'. Daar komt bij dat mensen de therapie uit eigen zak moeten betalen.'

Van Brummen rekent 13 gulden per uur voor zijn therapie. De patienten volgen een kuur van acht tot twaalf dagen en zitten dan van 's ochtends negen uur tot 's middags vier uur “aan het draadje'. Slapen tijdens de kuur is verboden. Dat vertraagt de bloedsomloop en stremt de radiogolven.

Dat Van Brummen arts is en een reguliere opleiding geneeskunde heeft gevolgd wekt vertrouwen bij zijn patienten. Patiente E. Zwart: “Hij kent het menselijk lichaam. Dat is toch heel vertrouwd. Er is natuurlijk heel veel op het gebied van de alternatieve geneeskunde, maar bij Van Brummen weet je dat het geen hocus-pocus is.' Ze laat foto's zien. “Ik zag er dus echt heel ongezond uit.'

Ook Van Twillert zegt baat te hebben gehad van de kleurtherapie. “De eerste dagen voelde ik me naar, daarna heb ik nooit meer last gehad van migraine.' Hij was al een overtuigd volgeling van deze geneeswijze, doordat zijn nichtje enkele jaren geleden in Nieuw-Zeeland door de grondlegger van de therapie, A.

Brooker werd behandeld. “Ze ging er in een rolstoel heen en kwam lopend terug.'

Collega-artsen twijfelen aan Van Brummens werkwijze. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat de therapie werkt, ook al zeggen de patienten dat zij het levende bewijs zijn.

Artsen menen ook dat doordat de patienten enkele dagen volledige rust krijgen, een groot deel van de ziekteverschijnselen ook kan verdwijnen.

Van Brummen meent dat de reguliere geneeskunde hem een kans moet geven. “Het is niet alsof ik mijn patienten aanraadt naar het Oosten toe en op hun kop oranje water te drinken, omdat dan nekklachten worden verholpen. Laat ze maar eens komen kijken wat ik doe, dan zien ze met eigen ogen dat kleurtherapie werkt.'

    • Titia Ketelaar