Werkstraf 100 uur na wegpesten Afghanen in Vlijmen

DEN BOSCH, 20 OKT. De politierechter in Den Bosch heeft gisteren de 20-jarige Dorien de Wit uit Vlijmen wegens discriminatie veroordeeld tot vijftig uur onbetaalde arbeid en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Haar 31-jarige broer Wilco de Wit uit Heusden kreeg vijf maanden cel. De 27-jarige J. van den Broek, ook uit Heusden, kreeg honderd uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijk.

De vrouw discrimineerde meer dan eens haar buren, de Afghaanse weduwe Aslami en haar vijf kinderen. Nadat de burenruzie begin september escaleerde en de vriend en de broer van de vrouw geweld gebruikten tegen het Afghaanse gezin, zagen de asielzoekers zich gedwongen te verhuizen.

De W. ergerde zich op 2 september toen haar buren in hun tuin geingen barbecuen. Na enig gescheld over en weer riep de vrouw haar vriend Van den B. en haar broer te hulp. De twee sloegen de voordeurruit van de buren in en mishandelen de 17-jarige zoon van het buurgezin. De W. bedreigde hem met een luchtdrukpistool.

De broer was al eerder veroordeeld voor mishandelingen en kreeg van de politierechter vijf maanden. Bovendien moet hij ook een eerdere voorwaardelijke straf van een maand uitzitten. Van den B. had een blanco strafblad. Hij moet onder toezicht van de reclassering een training sociale vaardigheid volgen. De drie moeten samen 1.200 gulden smartegeld aan de Afghaanse moeder en haar oudste zoon betalen.

In Brabant werden al eerder buitenlanders lastig gevallen door hun buurtbewoners. De burgemeesters van Vlijmen, Oss en Den Bosch zijn van mening dat bij dergelijke incidenten de racist zijn huis uit moet. Ze willen in huurcontracten laten opnemen dat discriminatie niet is toegestaan. (ANP)