VN: Afrika betaalt crisis

De financiele crisis in de wereld heeft de economische groei in Afrika flink gedrukt. Volgens de UNDP (United Nations Development Program), een ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties, zal de Afrikaanse economie dit jaar niet meer dan 1 procent groeien. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ging onlangs nog uit van 3,7 procent groei voor Afrika dit jaar.

Lagere grondstoffenprijzen als gevolg van een dalende vraag in de wereld zijn volgens de UNDP de voornaamste oorzaak van de tegenvallende groei. De export van grondstoffen is voor de Afrikaanse landen de voornaamste inkomstenbron.

De directeur van de UNDP, James Gustave Speth, zei gisteren in Tokio dat zijn organisatie zijn groeiraming van 4 procent eerder dit jaar naar 1 procent heeft moeten bijstellen. Niet alleen Azie, ook Afrika is het slachtoffer van de crisis aldus Speth.

In Tokio zijn 28 landen en veertig internationale organisaties aanwezig om drie dagen te praten over het stimuleren van economische groei in Afrika. Er komt een 'Agenda tot Actie'. (AFP)