Tyson mag terug in boksring; Na aanbevelingen Magic Johnson en Mohammed Ali

Mike Tyson keert terug in de boksring. De Amerikaanse zwaargewicht heeft gisteren zijn licentie teruggekregen van de sportcommissie van de staat Nevada. Tyson werd in de zomer van 1997 geschorst nadat hij bij een wereldtitelgevecht tegen Evander Holyfield zijn tegenstander in een oor had gebeten. Op basis van de resultaten van een psychologisch onderzoek besloot de sportcommissie in Las Vegas de omstreden bokser zijn licentie terug te geven.

Tyson (32) vroeg gisteren vlak voor de uitspraak om vergiffenis. “Er is niets mis met me. Ik smeek u mij niet langer te martelen.' Na de uitspraak toonde hij zich opgelucht. Nadat hij zijn echtgenote Monica bij wijze van grap in haar oor had gebeten, bedankte hij de commisieleden voor hun clementie. “Ik ben verrast en heel gelukkig. Ik ben voor boksen geboren. Ik wil de wereld mijn talent tonen.'

Tijdens de bijeenkomst in Las Vegas kreeg Tyson positieve aanbevelingen van zijn landgenoten Magic Johnson en Mohammed Ali. De Amerikaanse boksheld Ali die lijdt aan de ziekte van Parkinson en nauwelijks meer kan spreken smeekte via zijn echtgenote om genade voor Tyson.

De Amerikaanse basketbalheld Johnson, die is besmet met het HIV-virus maar een fitte indruk maakte hield een pleidooi voor eerherstel. De miljonair Johnson wil de miljonair Tyson helpen bij diens financiele huishouding. “Ik ken niemand die een inkomen van een paar honderd miljoen dollar zo gemakkelijk over de balk gooit als Mike', sprak Johnson.

Voorzitter Elias Ghanem van de sportcommissie in Las Vegas waarschuwde Tyson voor de laatste keer. “Ik hoop dat je de verantwoordelijkheden nu kent. Ik ben bereid je een laatste kans te geven in Nevada. Gedraag je als de grote kampioen. Anders zul je vermoedelijk nooit meer in Nevada mogen boksen.' Na de woorden van Ghanem slaakte Tyson een zachte kreet: `Yeah'. Hij verliet vervolgens breedlachend het bestuursgebouw.

Tyson is de afgelopen jaren verschillende keren in opspraak geraakt. De straatvechter uit de Bronx die in 1984 op achttienjarige leeftijd wereldkampioen werd kreeg in 1994 een gevangenisstraf van drie jaar wegens verkrachting. Begin augustus kwam hij nog in aanraking met de politie, nadat hij twee verkeersovertreders op hun gezicht had geslagen.

Tyson wordt ook verdacht van twee aanrandingen. Hij kan hiervoor een gevangenisstraf van maximaal drie jaar krijgen.

Naar aanleiding van de uitslagen van een psychologisch onderzoek ondergaat Tyson binnenkort een therapeutische behandeling. Volgen de artsen lijdt hij aan depressies en prikkelbaar gedrag. Dankzij psychotherapie moet hij zijn emoties beter in bedwang krijgen. Tyson wilde gisteren nog niet aan een rentree denken. “Eerst ga ik naar huis om mijn liefde aan de mensen te tonen.'